Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Glasovi s plovećih bina obilježili vrhunac turističke sezone

Autor: Irena Jurjević

31.07.2008. 22:00
Glasovi s plovećih bina obilježili vrhunac turističke sezone

Foto: Zvonko KUCELIN



Vinko Coce, Goran Karan, Zorica Kondža, Emilija Kokić, Ivica Sikirić – Ićo, Đani Stipaničev, Giuliano i Hari Rončević samo su neka od pjevačkih imena čiji glasovi su se u četvrtak navečer čuli s plovećih bina – jedrilica u sklopu festivala morskih orgulja Mitra Zonata.
Mitra zonata i ove godine je privukla velik broj posjetitelja koji su sa zadarske rive promatrali glazbeno-scenski spektakl koji pruža ova manifestacija.
I ove godine Zadranima i njihovim gostima organizatori su pružili nesvakidašnji ugođaj izvorne dalmatinske pjesme koja je dopirala s brodova koji su kružili duž Morskih orgulja. Nažalost, atmosferu su tijekom večeri s vremena na vrijeme kvarili tehnički propusti zbog kojih je dolazilo do prekida prijenosa izvedbi izvođača, a što je primjetio i Hari Rončević koje je to bilo drugo gostovanje na Mitri zonati:
– Ambijent je stvarno fenomenalan. Iako, bilo bi bolje kad bi se otklonile tehničke poteškoće, no nije baš lako sve organizirati. Ipak, efekt je jako dobar, rekao je Rončević dodajući kako njemu kao pravom Dalmatincu nastup na brodu nije predstavljao nikakav problem. Morske bolesti nema, a i bonaca je tu, zaključio je kroz smijeh.
Program se odvijao na više punktova; tri broda, ali i na Pozdravu suncu na kojem se tako uz pjesmu s brodova mogao pogledati i dio ulomka predstave “Planine” u izvedbi Zadarskog plesnog ansambla. Naime, u sklopu ovogodišnje Mitre zonate ujedno je proslavljena i 500. obljetnica rođenja Petra Zoranića.
Publiku su kroz program vodili Majda Mikulandra, Emilija Kokić, Gordan Kurtović i Mirko Šatalić, a uz nastupe Gorana Karana, Vinka Coce, Zorice Kondže te ostalih pjevača na brodovima, posebno zanimljivo je bilo i u “backstageu” gdje su boravili sami izvođači.
I dok je Ivana Kovač vrijeme kratila zajedno sa svojim bendom – Magazinom, zadarski pjevači su u jako kratkom roku našli zajednički jezik. Za jednim stolom “u ćakuli” mogli su se tako vidjeti poznati zadarski trojac – Tomislav Bralić, Zoran Jelenković i Bepo Matešić. Također, uz pjevanje su tijekom večeri bile tražene i neke druge sposobnosti, pa je tako Goran Karan bez imalo straha priskakao kad je trebalo privezati brod:
– Najbolje je kad se uvatiš ovako pandžama za rivu. Valjalo bi iduće godine napraviti dvi pruge od sedamdeset metri do broda, pa da se odma vidi ko’ je pravi dalmatinski kung fu pjevač. Je treba bit u stanju doplivati i zapivati sa klapom, a onda još i brod na kraju privezat’ – kroz smijeh je prokomentirao Karan svoje mornarske egzibicije.
On je inače redoviti sudionik Mitre Zonate od prvog održavanja:
– S obzirom koliko nas ima koji pjevamo, nema više posla, pa, eto treba ići na brod! – jednostavno je zaključio Karan. Također, ovaj splitski pjevač osvrnuo se na zadarsku zadarsku turističku promociju:
– Ovo govorim bez dodvoravanja, jer nemam zašto, no čini mi se kako je Zadar grad koji najviše ulaže u sebe. Split ima svoje, Dubrovnik ima svoje, no i ovdje se događa nešto pozitivno i ja sam tu da pomognem, zaključio je.
Ovaj specifičan festival koji objedinjuje jedne od glavnih zadarskih aduta; morske orgulje, dalmatinsku pjesmu, jedinstveni zalazak sunca, a od ove godine i Pozdrav suncu, za razliku od prošlogodišnjeg termina u rujnu, ovaj puta prebačen je u srce turističke sezone. Na taj način, događanje su, uz građane, mogli pogledati i brojni turisti koji su se jučer zatekli u Zadru.
Ove godine festival morskih orgulja „Mitra zonata”, svoje mjesto našao i u programu HTV-a. Snimka će biti emitirana 16. kolovoza na HTV1 u 21,15 minuta, a uz domaće medije, za ovaj jedinstevni morski događaj, zainteresirane su i strane medijske kuće, pa će se tako „Mitra zonata” naći ove godine i u programu CBS (Canada), Deutsche Welle i BBC-a.


Ivana Kovač: Potpuno novo iskustvo
– Sama ideja festivala mi je fantastična. To je totalno novo iskustvo, kako bi rekle missice, kroz smijeh je prokomentirala Ivana Kovač:
– Djeluje mi skroz simpatično, a i za promjenu da nije uvijek statično, kada je u pitanju bina – pravi lijepi morski ambijent, zaključila je Kovač koja je, inače, na Mitru zonatu došla u poprilično visokim potpeticama. Ipak, njih je tijekom nastupa odlučila skinuti:
– Bolje spriječiti nego liječiti!
Bralić: I sljedeće godine na festivalu
Predvidio sam ja prije tri godine da će ovo iz godine u godinu biti sve bolje, i evo došla čak i Hrvatska televizija. Sve se lijepo ukomponiralo; Morske orgulje, Pozdrav suncu, dalmatinska pisma – Zadar je to i zaslužio, kazao je Tomislav Bralić, koji je, kaže, zbog ovogodišnje Mitre zonate otkazao jednu gažu:
– Stalo mi je da budem tu, a doći ću i sljedeće godine, zaključio je.