Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Najbolji vinari Svetko Surić i Frane Milivoj Skoblar

31.07.2011. 22:00
Najbolji vinari Svetko Surić  i Frane Milivoj Skoblar


Uz to što je fešta imala sva obilježja zabavnog karaktera, glavni njezin moto bila je degustacija, ocjenjivanje najboljih privlačkih izvornih domaćih vina te proglašenje najuspješnijih vinara u kategoriji bijelih i crnih vina općine Privlaka u 2011. godini


Na Popovoj vlaki, omiljenom privlačkom ljetnom okupljalištu, u večernjim i noćnim satima proteklog petka sve je bilo u znaku vina. Mnoštvo domaćeg i fureštog svijeta okupilo se na drugoj po redu tradicionalnoj Fešti vina, vinarstva i vinogradarstva koju je, više nego uspješno uz financijsku potporu Općine Privlaka i privlačke Turističke zajednice, organizirala Udruga vinara, vinogradara i maslinara “Privlaka” na čelu s njezinim predsjednikom Borisom Borom Glavanom. Uz to što je fešta imala sva obilježja zabavnog karaktera, glavni njezin moto bila je degustacija, ocjenjivanje najboljih privlačkih izvornih domaćih vina te proglašenje najuspješnijih vinara u kategoriji bijelih i crnih vina općine Privlaka u 2011. godini.
Pozivu organizatora odazvalo se 26 vinara i vinogradara, i to po 13 bijelih i 13 crnih uzoraka. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo, u kojem su pored predsjednice poznate zadarske enologinje dipl. ing. agronomije Nikoline Paleka bili još njezine kolege stručnjaci Ivan Šimičević, Marina Pavlović i Željko Pavlović, nakon višesatnog kušanja je donijelo jedinstvenu odluku. U klasi bijelih vina prvo mjesto i zlatnu medalju te muljaču za meljavu grožđa osvojio je lanjski pobjednik Svetko Surić. Drugo mjesto i srebrnu medalju osvojio je Ante Kršlović. On i trećeplasirani Frane Skoblar nagrađeni su s maštelima zapremine 350 litara.
Identične nagrade su također podijeljene za osvojena tri prva mjesta u kategoriji crnih vina. Prvo mjesto pripalo je Davoru Glavanu, drugo Šimi Begonji, a treće Svetku Suriću, osvajaču zlata u kategoriji bijelih vina. Populističku nagradu, to jest nagradu za koju su se odlučili okupljeni sudionici fešte, a nakon provedene javne degustacije od strane degustatora Franka Glavana i Ante Pavlovića, osvojili su kod bijelog vina Frane Skoblar, a kod crnog Svetko Surić. Medalje, plakete i nagrade pobjednicima je na prigodan način uručio predsjednik Udruge vinara, vinogradara i maslinara Privlaka Boris Bore Glavan, koji je tom prigodom kazao.
– Svim vinarima i vinogradarima koji su sudjelovali u ovom projektu, pobjednicima, ocjenjivačkom sudu, Općini Privlaka i njezinom načelniku Ivi Suriću, domaćoj TZ i njezinoj direktorici Ivi Zorić, voditeljici programa Josipi Stojčević, kao i našim zagrebačkim glazbenicima grupi Arena, koji nas večeras izvrsno zabavljaju, i svima ostalima koji su na bilo koji način doprinijeli da manifestacija uspije od srca zahvaljujem. Moram kazati da je u odnosu na lanjsku godinu kvaliteta vina podignuta na još veću razinu. Cilj nam je da se naša manifestacija u idućim godinama proširi i na susjedna mjesta Vir, Nin, Vrsi, Zaton i ostale te da postane reprezentant vina ukupnog ninskog bazena, rekao je predsjednik Boris Bore Glavan.


Svetko Surić: Presretan sam!




-Presretan sam što sam se i ove godine okitio zlatnom medaljom. Ovu manifestaciju apsolutno podržavam, a moje Privlačane pozivam da se u još većoj mjeri uhvate rada u proizvodnji grožđa i preradi vina jer se zna kako je Privlaka od pamtivijeka bila i ostala oaza dobrih i kvalitetnih sorti grožđa. Ako me posluži zdravlje i iduće ću se godine odazvati, rekao je ozarenog lica Surić.


Frane Milivoj Skoblar: Priznanje meni i mojoj obitelji


– Razveselila me je nagrada i ona je priznanje za uloženi rad i trud ne samo mene već i čitave moje obitelji. I ja zahvaljujem pokretačima i organizatorima ove manifestacije koja je u Privlaku donijela neke nove dimenzije kad je u pitanju vinogradarstvo i maslinarstvo. Ja također dolazim i iduće godine, a ujedno molim moje sumještane da se u što većem broju iduće godine odazovu, istaknuo je Skoblar.