Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Zadru službeno nema mina, a gori minirani teren

31.07.2011. 22:00
U Zadru službeno nema mina, a gori minirani teren


Protupožarni zrakoplov CL-415 Canadair prekjučer je ugasio požar na lokaciji Babindub. Na vatrom zahvaćenu borovu šumu koja je prijetila vojnim skladištima 93. zrakoplovne baze Zemunik, kanader je izbacio 114 tona vode i to na površinu od svega 50 X 50 m. Bila bi to još jedna uspješna i hvale vrijedna akcija da se, prema MORH-ovom izvješću, ne radi o nepristupačnom i miniranom području.
Vatrogasci JVP Zadar morali su nakon dva sata ponovno izaći na teren i gasiti istu opožarenu površinu jer se u međuvremenu požar rasplamsao. Međutim, kaže zapovjednik JVP Zadar Željko Šoša, vatru su morali gasiti s jednog puteljka jer je pristup požarištu onemogućavala tabla s natpisom o miniranom prostoru.
Međutim, još prije više od godinu dana, Hrvatski centar za razminiravanje je svečano objavio da je razminiranjem vojarne Babin Dub službeno razminirano administrativno područje Grada Zadra. Ako mina nema, zašto su table ostale?
Dodatnu „dramatiku” povećalo je i izvješće MORH-a u kojem se kaže da su intervencijom kanadera spašeni objekti vojarne Babindub. Podsjetimo, vojarna Babindub i njena skladašita napravljena su za vrijeme bivše države, za opskrbu aviona gorivom. Provjerom u zapovjedništvu PPNOS-a u Divuljama koji zapovjeda upotrebom kanadera u požarima na otvorenom, naknadno nam je rečeno da su informaciju o požaru dobili od Države uprave za zaštitu i spašavanje.
Časnica za odonose s javnošću Gordana Terzin „okrenula” je priču s MORH-ove web-stranice rekavši da je naknadnom provjerom utvrđeno da je požar stigao do ceste u neposrednoj blizini skladišta i vojarne u Babindubu te da ni u jednom trenutku nije ugrozio objekte. Također, Terzinova potvrđuje da se u Babindubu nije nalazilo gorivo.
No pročelnik županijskog DUSZ-a Darko Tesko objašnjava kako ovo nije prvi put da u ovakvim slučajevima dolazi do gluhih telefona jer službe, jednostavno, povratnim informacijama ne izvješćuju jedna drugu. To je potvrdio i Željko Šoša prepričavajući nam događaj s posljednjeg sastanka vatrogasaca i policije, žaleći se da se vatrogasna i policijska evidencija o broju požara ne poklapaju jer policija ne izvještava vatrogasce o intervencijama na manjim požarima.