Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Deset minuta dosta

Autor: Mario Padelin

31.07.2012. 22:00


NOVINARSKA BULAŽNJENJA
E ovo je zbilja za poludjeti i razbiti  televizor. Dinamo je igrao pretkolo Lige  prvaka protiv nekakvog Ludogorca iz  Bugarske. Tamo su nekako uz pomoć  sudaca izvukli 1:1, a u uzvratu su se  jedva provukli u osmoj minuti nadoknade. Ma nije to toliko ni bitno, ali  komentiranje novinara HTV-a koji je  prenosio ovaj susret uistinu je bilo degutantno. Već sama njegova izjava da je  “trener Čaćić do sada trenirao Slaven, Zadar i još nekoliko klubova, ali sve je to ništa naspram Dinama” je  toliko bezobrazna da je dotični samo zbog toga trebao  zaraditi suspenziju. Toliko o bezobrazluku. A njegova  stručnost? Dinamo je igrao očajno, akcije su mu bile  nepovezane, bili su anemični, neagresivni, ali to nije  smetalo dičnom novinaru da bulazni o nekoj šokantnoj,  napetoj utakmici, o fanatičnom zalaganju i slične gluposti. I sad ti gledaj takve prijenose.
“VELIČANSTVENO” BACANJE NOVACA
Eto, otvorene su 30. Olimpijske igre, kako kažu na  TV-u “veličanstvenom svečanošću”. Svi su bili veseli, a  mene je cijelo vrijeme kopkalo – koliko je to sve skupa  koštalo? Brojka koju su na kraju rekli, a koju sam ja  poslije zaboravio jer mi se to uvijek dogodi kada padnem  u nesvijest od šoka, bila je ogromna, tolika da se čovjek  zbilja upita gdje su više granice takvog razbacivanja. Ali,  nije se sve platilo. Bilo je čak 15.000 volontera, što je  zbilja impozantna brojka. A baš me zanima da se to  održava kod nas, koliko bi bilo volontera. U vrh glave  petnaestak.
Ali, dobro. Ono što je po običaju išlo na živce to su  komentari spikera s HTV-a koji jadni nisu toliko ni krivi  s obzirom da se više radilo o nekakvoj predstavi, ili reviji  (koju su vjerojatno posebno pozorno pratili sportaši iz  Sjeverne Koreje), a manje o sportskom događaju. Svejedno, stvar je opće kulture znati da pjesme “She Loves  You” (’63.) (mojih!) Beatlesa i “All Day And All Of The  Night” (’64) (opet mojih!) Kinksa ne spadaju ni u kakvo  “ljeto ljubavi”, ali i to da ne postoji nikakav “Piter Pen”,  osim u njihovoj mašti. A gledao sam samo desetak  minuta…
GLEDANJE INTERNET KOMENTARA U SREDIŠNJEM  DNEVNIKU
Ovi s Nove TV zbilja misle da ćemo mi pasti na  stražnjicu kada vidimo kako oni na videozidu čitaju  komentare s interneta i rukom pomiču stranice. Netko se  sjetio da u školama na polugodištu ukine ocjenjivanje što  je tema sama za sebe i neću to komentirati, a oni odmah  od toga prave priču i čitaju nam što na to kažu građani.  Iskreno, nikada ne čitam komentare čitatelja na portalima, a osobito ako su anonimni i nije mi jasno zašto ovi  misle da nas to zanima i zašto misle da bi to trebalo biti i  u središnjem dnevniku. Posebno je zanimljivo kako se  voditeljica drži dok pokretom ruke pomiče stranicu na  zidu. Drži se velevažno, otprilike kao da je pokretom ruke  zavrtila zemlju u suprotnom smjeru. Tehnika narodu –  rekao bi jedan poznati drug.
MJESTO POD SUNCEM, ALI NE U HRVATSKOJ
U novoj epizodi serije “Mjesto pod suncem” dokoni i  bogati Englezi ne mogu se odlučiti između par kuća u  Engleskoj, ali ovaj put i jedne u Hrvatskoj. Njihova  voditeljica ukratko opisuje našu zemlju i ja ostajem  zapanjen. Zvuči kao raj na zemlji. Uspješna tranzicija  (da, osobito uspješna privatizacija), prerasta u međunarodno turističko odredište (dobro, to stoji), politički  stabilna (molim!!! Jesam li dobro čuo?), i slično. Onda  nešto o divnim plažama (osobito su lijepe zimi kada  nema najezde turista) i o tome kako je udaljeno samo  četiri sata od Britanije (pobogu! Pa meni od Zadra do  Korčule treba 6 sati!). Saznajemo i da je Hrvatska  popularna destinacija među zemljama istočne Europe.  Pa naravno. A koja je konkurencija? Srbija i Rumunjska?  Uostalom, mi već dvadeset godina slušamo kako mi  nismo “istočna” nego “srednja” Europa.
Oni bi kuću s tri sobe i bazenom, da je blizu centra i da  je samo 200.000 funti. Prvo ih odvede u Kaštelanski  zaljev, ali tamo nema bazena i dvorišta, a nesretnici ne  znaju da bi, s obzirom da su u centru mjesta, spavali malo  pa i nikako kada bi im domoroci malo zapjevali “ispod  volta”. Pa ih vodi u Vinište gdje je tipična “apartman” kuća  s kako oni kažu “prekrasnim pogledom”, a pogled je na  gomilu bespravno napravljenih ružnih zgradurina tako  da se s pravom upitamo gdje to oni u Engleskoj žive ako  im je ovo “prekrasan pogled” – u tvorničkom dimnjaku?
Pa onda idu na Brač, ali tamo im je kuća premalena da  bi završili u nekoj nakaradnoj novogradnji s bazenom,  koja im je lijepa, ali i preskupa. Tako na kraju, oni  odustaju od Hrvatske i kupuju neku kućetinu u engleskoj  provinciji, koju kada vidite, samo čekate da se na vratima  pojavi inspektor Barnaby iz “Ubojstva u Midsomeru” i  pita vas za lokalnog ubojicu sa sjekirom. Uostalom, tko ih  šiša. Hoćeš, nećeš, ne moraš.
[email protected]