Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Gradovi prodaju zemlju poduzetnicima, a oni nemaju za lopatu

Autor: Siniša Klarica

31.07.2012. 22:00
Gradovi prodaju zemlju poduzetnicima, a oni nemaju za lopatu

Foto: Velimir BRKIĆ



Dok neki prodaju zbog formiranja poslovnih zona ili gradnje obiteljskih kuća, u Posedarju prodaju općinske stanove jer je donesena “odluka Općinskog vijeća Općine Posedarje o prodaji općinskog vlasništva”
Aktualna gospodarska kriza, točnije slabije punjenje proračuna jedinica lokalne samouprave, dovela je brojne općine i gradove do ubrzane prodaje nekretnina u njihovom vlasništvu. Međutim, od 13 anketiranih jedinica lokalne samouprave, niti jedna nije spomenula krpanje proračunskih rupa kao glavni razlog prodaje nekretnina. Grad Obrovac, Sukošan, Privlaka i Sv. Filip i Jakov nisu od početka ove godine objavili niti prodali nekretnine u svom vlasništvu. Općina Privlaka deklarirala je da će zemljište u svom vlasništvu davati samo u zakup ili u najam.
Najveću ukupnu vrijednost nekretnina koja je objavljena za prodaju objavio je Grad Biograd. Tako je u 2012. godini Grad Biograd na Moru objavio 5 javnih natječaja za prodaju 15 zemljišta ukupne vrijednosti 10,7 milijuna kuna. Od toga 12 zemljišta se nalazi u Industrijskoj zoni, dva zemljišta su na predjelu Granda, a jedno na predjelu Kosa zapad.
Knez: Poduzetnici bez novca
– Razlozi za prodaju 12 zemljišta u Industrijskoj zoni su privođenje namjeni te zone, a za ostale tri parcele izrađena je projektna dokumentacija za gradnju višestambenih zgrada koje Grad nije u mogućnosti izgraditi. Zemljište u industrijskoj zoni smo prodali, osim 10.000 m/2 koje smo izdvojili za komunalno poduzeće Bošanu te 10.000 m/2 za reciklažno dvorište, koje smo pripremili za Grad Biograd i Općinu Polača. Izgradili smo i 18 kadrovskih stanova, koje sada prodajemo zbog pomanjkanja interesa, ističe Knez.
Grad Biograd otkupio je od države zemljište na kojem se nalazi industrijska zona. Duže vremena poduzetnicima se nudilo zemljište s pravom građenja, što njima nije bilo atraktivno pa se grad odlučio za prodaju.
– Kriza je učinila svoje te se, slikovito, nema ni za lopatu, opisuje Knez stanje u biogradskom poduzetništvu.
Grade se obiteljske kuće
Zaokruživanje građevinskih parcela zbog legalizacije objekata Općina Novigrad navodi kao jedan od razloga prodaje nekretnina. Od početka godine Općina Novigrad je oglasila triput natječaj za prodaju nekretnina, uglavnom građevinsko zemljište na 28 parcela. Ukupna vrijednost nekretnina iznosi 824.746 kuna, a oglašene čestice se nalaze u katastarskim općinama Novigrad i Pridraga. Ostali razlozi prodaje nekretnina su stambeno zbrinjavanje mladih obitelji i izgradnja trafostanice.
Jedna od gospodarski najpropulzivnijih općina je Općina Poličnik koja je od početka 2012. godine oglasila u sredstvima javnog priopćavanja prodaju 25 parcela građevinskog zemljišta i to četiri parcele u Gospodarskoj zoni Murvici IK, 16 parcela u Gospodarskoj zoni Murvica jug i pet parcela za stambeno zbrinjavanje. Prodane su dvije u Gospodarskoj zoni Murvica jug i četiri od pet parcela za stambeno zbrinjavanje.
– Prodaja nekretnina oglašena je nakon usvajanja općinskog proračuna za ovu godinu u kojem smo definirali prihod od te prodaje. Po procjeni stalnog sudskog vještaka građevinske struke, početna cijena u Gospodarskoj zoni Murvica IK iznosi 25 eur/m2. Prodaja nekretnina neophodna je kako bi se izgradila komunalna infrastruktura u Gospodarskoj zoni Murvica jug i komunalna infrastruktura u naseljima, rekao je općinski načelnik Davor Lončar. 
Općina Bibinje oglasila je prodaju ukupno osam nekretnina u isto tolikom broju natječaja. Do sada je kaže načelnik Nino Šimunić, realizirano njih pet, dok je za tri nekretnine poništen natječaj.
– Nekretnine se nalaze u poslovnoj zoni Lonići, a njihova ukupna vrijednost je 907.432,55 eura. Razlog prodaje je formiranje poslovne zone Lonići u Bibinjama, rekao nam je Šimunić.
Država preuzela već prodano zemljište?
Grad Benkovac je od početka 2012. godine u sredstvima javnog priopćavanja oglasio tri oglasa. Riječ je o natječaju za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta u k.o. Donji Karin, naselje Donji Karin u vlasništvu Grada Benkovca. Ukupna površina iznosi 1.223 m2, a početni iznos kupoprodajne cijene nekretnina iznosi 100 kn/m2.
– Svrha prodaje zemljišta je izgradnja stambenih objekata. Također je objavljen natječaju za prikupljanje ponuda za prodaju građevinskog zemljišta u Poslovnoj zoni Šopot. Riječ je o zemljištu površine 4.675 m2, a početni iznos kupoprodajne cijene je: 20 kn/m2 za proizvodne djelatnosti, 25 kn/m2 za uslužne djelatnosti i 30 kn/m2 za ostale djelatnosti. Svrha prodaje je izgradnja poslovnih objekata. Međutim, mi kao i druge jedinice lokalne samouprave imao strašnih problema s definiranjem građevinskog zemljišta. Naime, imamo stranke kojima smo prodali građevinsko zemljište koje je u trenutku prodaje bilo naše vlasništvo. Međutim, u međuvremenu se država uknjižila na mnoge nekretnine koje su bile u našem vlasništvu, pa dolazi do problema kod uknjižbe, ističe gradonačelnik Benkovca Branko Kutija.
Grad Benkovac, također, je objavio natječaj za zajedničku prodaju nekretnine koja se sastoji od zemljišta površine 3.535 m2 na kojem se nalazi poslovna zgrada autobusnog kolodvora površine 407,93 m2 u posjedu Croatia Zadar-Line d.d. u stečaju. Početni iznos cijene za nekretninu koja se prodaje u poslovne svrhe iznosi 2.137.645,80 kuna.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU