Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Od Ribarske noći u Novigradu do klapa u Paljuvu

Autor: Katina Vrsaljko

31.07.2012. 22:00
Od Ribarske noći u Novigradu do klapa u Paljuvu

Foto: Tomislav JERAK



Ove godine na Ribarskoj fešti imamo sedam gastroizlagača i vrlo bogatu gastroponudu ribljih i morskih specijaliteta, najavljuje načelnik Joso Klapan


Općina Novigrad i  Turistička zajednica općine Novigrad za svoja su tri mjesta –  Novigrad, Paljuv i Pridragu – pripremile brojna događanja u okviru  Kulturnog lita 2012. Nakon klapa,  folklora, poezije i izložba slika  održanih do sad, općinu Novigrad  očekuje još mnogo zabave, sporta i  kulture.
U Knjižnici i čitaonici Novigrad  u tijeku je izložba ulja na platnu  pridraške slikarice Margit Megyeri  Zubčić, a u četvrtak, 2. kolovoza u  knjižnici će se svečano otvoriti i  izložba fotografija “Novska riva u  slici I”. Radi se o fotografijama koje  se čuvaju u Etnografskoj zbirci  Novigrad.
Izložba o rivi
– Izložba je jedan vremeplov kroz  novsku rivu od pojave fotografije  krajem 19. stoljeća do sedamdesetih  godina prošlog stoljeća. Sadržaj nije  točno određen pa tako na fotografijama imamo zatečene trenutke raznih događanja na rivi – svakodnevnog razgovora, vjenčanja, dolazak parabroda, hidroaviona… Novigrad nije imao baš trg, tako da se  društveni život odvijao na rivi. Autori fotografija su razni, od nepoznatih do onih poznatijih, poput Ante  Oštrića i Nikice Karavide, rekao je  Jadran Anzulović, voditelj Etnografske zbirke Novigrad.
Kako je istaknuo, u Etnografskoj  zbirci se čuva bogati fundus fotografija novigradske rive pa se  izložba “Novska riva u slici” planira  postavljati u nastavcima.
Obilježavanje Dana općine Novigrad započet će u petak 3. kolovoza  u 18.30 polaganjem vijenaca palim  borcima u Paljuvu, Pridrazi i Novigradu. A nakon otvorenja izložbe  “Općina Novigrad 1812.-2012.” u  prostoru Etnografske zbirke Novigrad, na Škalinama će se održati  Svečana sjednica Općinskog vijeća.  Uz dodjelu godišnjih nagrada i nagrada za životno djelo, Svečanu sjednicu uveličat će nastupi KUD-a  Fortica iz Novigrada, KUD-a Luzarica iz Pridrage i klapa Težaci iz  Paljuva.
U slavljeničkom tonu u Novigradu  se nastavlja i sljedećeg dana, u subotu 4. kolovoza, kad je na redu  tradicionalna novigradska Ribarska  fešta.
– Ove godine na Ribarskoj fešti  imamo sedam gastroizlagača i vrlo  bogatu gastroponudu ribljih i morskih specijaliteta. Sudjelovat će novigradski ribari, Udruga žena Sv.  Katarina, konoba Mika, caffe bar  Noškić, Isolee bar te Općina i TZO  Novigrad. Tako će se duž novigradske rive pripremati jela i na svakom  štandu će biti klapa ili bend. Umjesto  centralnog izvođača, Noškić i Isolee  bar pripremaju zabave sa živom glazbom i DJ-evima na otvorenom, najavio je načelnik Joso Klapan.
Jedna jazz-večer
U nedjelju, na Dan domovinske  zahvalnosti na rasporedu je biciklijada Posedarje-Novigrad. Ove  godine je start u Posedarju na  Obali A.D. Klanca, gdje će sudionici dobiti prigodne majice, a  na cilju kod Noškića u Novigradu  dodijelit će se nagrade i prirediti  domjenak.
Kao nastavak prošlogodišnjeg  festivala “Novigradske jazz večeri”,  ove godine se održava samo jedna,  ali vrijedna jazz-večer. Naime, u  organizaciji novigradske Turističke  zajednice i uz veliku pomoć pjevača Kristijana Beluhana, 10. kolovoza na Škalinama nastupaju  Arsen i Matija Dedić .
11. kolovoza bit će živo u sva tri  mjesta općine. Održava se Varoška  fešta u Pridrazi, Večer klapske  pisme i poezije u Paljuvu u organizaciji klape Težaci i Promenada KUD-a Fortica uz Papalina  bend i gastroponudu u Novigradu.
Sljedećeg dana će se u kripti  crkve Gospe od Ružarija u Pridrazi  prikazati film Luke Klapana  “Čuvari uspomena”. Za kraj Kulturnog lita 17. kolovoza u Novigradu se održava Francuska  večer, a 18. na igralištu u Paljuvu  Memorijalni malonogometni turnir.
Kako kaže Klapan, program se i  u hodu stalno obogaćuje i novigradski ugostitelji i udruge stalno nešto novo organiziraju.