Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarske tvrtke reprogramom izbjegle “crnu listu”

Autor: Siniša Klarica

31.07.2012. 22:00
Zadarske tvrtke reprogramom izbjegle “crnu listu”

Foto: PIXELL



Listu poreznih dužnika nevoljko su nam komentirali u Županijskoj gospodarskoj komori Zadar. Nasuprot poražavajućim brojkama iz popisa, na drugoj je strani stav Hrvatske gospodarske komore vrlo jasan. Deklariran je kroz kodeks etike u poslovanju. Tajnik županijske komore Denis Ikić ukazuje kako potpisnik kodeksa prihvaća obvezu djelovanja u skladu s načelima odgovornosti, istinitosti, učinkovitosti, transparentnosti, kvalitete, postupanja u dobroj vjeri i poštovanja dobrih poslovnih običaja prema poslovnim partnerima, poslovnom i društvenom okruženju te vlastitim zaposlenicima.
– Svaki će poslovni subjekt pridržavanjem važećeg zakonodavstva poštovati načela etike u poslovnim odnosima. Proizvodi i usluge trebaju se proizvesti i ponuditi kupcima na društveno i ekološki odgovoran način. Razvoj, proizvodnja, distribucija te potrošnja proizvoda i usluga ne smiju imati nedopušten utjecaj na društvenu i prirodnu okolinu. Potpisnici kodeksa pridržavat će se dobrih poslovnih običaja u domaćim i međunarodnim okvirima, koji su izgrađeni na dobroj vjeri, korektnim odnosima, lojalnosti i točnosti. To između ostalog stoji u općim načelima kodeksa, kaže Ikić. Nažalost, do sada su svega 693 tvrtke potpisale ove ključne riječi koje označavaju način poslovanja u Hrvatskoj.
Ikića ohrabruje činjenica da osim KK Zadra u prvih nekoliko stotina poslovnih subjekata nema zadarskih. Dijelom je razlog toga, dodaje Ikić, u činjenici što su poneke zadarske tvrtke, kojima vrijednost imovine višestruko prelazi porezni dug, već dogovorile reprogram poreznih obveza, slično kao što je to nedavno učinilo poduzeće Gortan gradnja.