Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Lončar zbog starog kredita ostao bez obiteljske kuće

Autor: Ljiljana Jurjević

31.07.2013. 22:00
Lončar zbog starog kredita ostao bez obiteljske kuće

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Svoj poslovno loš potez platio sam vlastitom obiteljskom kućom, i to je to, bio je prvi komentar Željka Lončara, predsjednika Skupštine Zadarske županije na naš upit je li istina da mu je banka uzela obiteljsku kuću u Poličniku.
– Za razliku od mnogih koji su za takve poslove u hipoteke stavljali vlasništvo tvrtki koje su kupovali, ili prodavali stanove koje su dobivali kao sumnjivi branitelji, ja sam u hipoteku stavio svoju obiteljsku kuću koju je Splitska banka preuzela prije nekoliko dana. Došli su ujutro sudski ovršitelj i pravni zastupnik banke i ja sam im bez ikakve pompe i panike predao ključeve svoje kuće, govori odlučno Lončar, no u glasu smo, što je razumljivo s obzirom na to da je netom ostao bez obiteljskog doma, osjetili i gorčinu.
Radilo se, priča Lončar, o biznisu s Vinilplastikom gdje je 1997. godine kupio 7,5 posto dionica te nekada snažne i vrijedne zadarske tvrtke. Vrijednost dionica koju je trebao isplatiti bila je 810 tisuća kuna, a do 2000. godine Lončar je, kaže, otplatio ukupno 570 tisuća kuna. Za otplatu kredita ostalo je, dakle, 240 tisuća kuna.
– Godine 2001. Vinilplastika odlazi u stečaj i ja gubim  svoje dionice, a budući da Splitskoj banci nisam imao čime otplatiti kredit, banka je aktivirala svoje fiducijarno pravo i preuzela kuću koju sam bez ikakvih komplikacija predao, govori Lončar koji od 19. srpnja sa svojom obitelji živi u Zadru kao podstanar, a njegova obiteljska kuća u Poličniku, veličine 160 metara četvornih, sada je u vlasništvu Splitske banke.