Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U centru Mocire predviđen novi dječji vrtić

Autor: Siniša Klarica

31.07.2013. 22:00
U centru Mocire predviđen novi dječji vrtić

Foto: Marin GOSPIĆ



Jučer je u gradskoj vijećnici u Zadru provedena javna rasprava u povodu Urbanističkog plana uređenja zone Mocire. Riječ je području iza OŠ Šimuna Kožičića Benje i Centra za osobe s posebnim potrebama. Nekadašnja vododerina dvije je trećine u vlasništvu tvrtke “Martis d.o.o.”, koja je investitor izrade plana. Obrazlažući namjeru prostora, ispred izrađivača UPU-a tvrtke Blok projekt Zadar, Željko Predovan je naglasio da je riječ o zoni srednje gustoće  pretežito stambene namjene. No u jednom dijelu ona je i mješovite namjene gdje su predviđeni poslovni prostori za trgovine, ugostiteljstvo, frizerske salone i sl.
Unutar obuhvata zone, predviđena je izgradnja novog dječjeg vrtića. Predviđena katnost, kaže Predovan, iznosi 5+5 s time da se kaskadno smanjuje prema dodiru s već izgrađenim manjim stambenim jedinicama u susjedstvu.
No za predsjednika MO odbora Brodarice i gradskog vijećnika Akcije mladih Antu Rubešu, to je još jedno rušenje parka da bi se na istom mjestu gradile zgrade.
– Katastrofa je što se ovdje radi, osobito jer već 20 godina zbog problema na Putu Dikla nije riješena odvodnja cijelog ovog područja. Dok se u Europi ruše zgrade da bi se izgradili parkovi, kod nas se događa obrnuto, rekao je Rubeša.
Replicirao mu je Predovan koji je rekao da je namjena prostora predodređena planom višeg reda, Prostornim planom Grada Zadra te da svaka građevinska parcela mora imati najmanje 20 posto zelenih površina. Pročelnik za graditeljstvo Matko Segarić rekao je da je izgradnja sustava odvodnje na pročišćivač Maestral, preduvjet za realizaciju ovog UPU-a. To je jedan od najspremnijih zadarskih projekata, ali koji Hrvatske vode nikako da usvoje. Ako ne prođe ni sljedeća nominacija, Grad Zadar će taj projekt realizirati vlastitim sredstvima, međutim, sve to će po Segariću, značajno produljiti izvedbu.
 No za Rubešu je to i dalje projekt “grada duhova” nešto poput Bilog briga, a o svemu će se do 18. kolovoza izjasniti službeno i MO Brodarica. Rubeša se zapitao kako će cijeli prostor apsorbirati novih tisuću stanova i predviđenih 2.500 stanara te da će postojeći osnovno školski i predškolski kapaciteti biti nezadovoljavajući za takvo naseljavanje.