Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Uplašeni ćuk putuje na oporavak u Šibenik

Autor: Andrina Luić

31.07.2013. 22:00
Uplašeni ćuk putuje na oporavak u Šibenik

Foto: Vedran SITNICA



Da priče o izgubljenim ili ostavljenim životinjama ne moraju nužno imati tužan kraj, pobrinuo se nepoznati netko kad je u petak navečer u središtu Zadra spasio život jednoj maloj sovi, preciznije – ćuku. Kad ga je pronašao, a pretpostavlja se da je ispao iz gnijezda u Parku Vladimira Nazora, stavio ga je u kartonsku kutiju i odnio pred vrata Prirodoslovnog odjela Narodnog muzeja u Medulićevoj ulici.
– Kad je u subotu ujutro moja supruga došla u muzej na posao i ugledala kutiju s ćukom, odmah me nazvala i organizirali smo prijevoz u naše prostorije u Starigradu, prepričava nam tijek spašavanja ornitolog Gordan Lukač, stručni savjetnik u Nacionalnom parku Paklenica.
Ćuka je potom premjestio u transporter za mačke, odnio kući i od tada brine o njemu. Dogovorio je da će ga na oporavak i liječenje odvesti u Sokolarski centar u Dubravu pokraj Šibenika koji vodi Emilijo Menđušić.
– Ćuk je mlad, ima najviše 15 do 16 dana, nije ozlijeđen, samo je malo uplašen i zbunjen. Hranim ga pilećom jetricom i vidim da stalno maše krilima, što je dobro jer na taj način jača prsne mišiće. Trebaju mu još dva tjedna da samostalno poleti, a kad se oporavi i dovoljno ojača, vratit ćemo ga u prirodu.