Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Spomenik Miru Barešiću ‘posvađao’ Hrvatsku i Srbiju

31.07.2016. 22:00
Spomenik Miru Barešiću ‘posvađao’ Hrvatsku i Srbiju


Miro Barešić, hrvatski vitez, kontroverzni politički emigrant i hrvatski branitelj, dobio je spomenik u svom rodnom mjestu – Dragama u Općini Pakoštane. Spomenik na istoimenom trgu, tzv. Balkanu, otkrili su Mirova supruga Slavica, sin Ivan te kćeri Andrea Jelena i Vera Viktoria s obitelji.
– Miro Barešić jedna je od najpoznatijih osoba hrvatski orijentirane emigracije iz vremena Jugoslavije. Dan njegove pogibije, 31. srpnja 1991., je i Dan općine Pakoštane, rekao je načelnik Pakoštana Milivoj Kurtov.
Svečanom otkrivenju spomenika nazočila su i dva tehnička ministra – Tomo Medved, ministar branitelja te Zlatko Hasanbegović, ministar kulture, rado viđeni general Ante Gotovina, ali i generali Željko Glasnović, Josip Lukić i Ljubo Ćesić Rojs. Došli su i savjetnik Predsjednice Republike Ante Deur, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor, saborski zastupnici Miodrag Demo, Ivan Tepeš, Pero Ćorić i Miro Bulj, voditelj Bujice Velimir Bujanec, nova pravašica Vesna Balenović, Dražen Keleminec te brojni hrvatski branitelji i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
– Kao i mnogi drugi iseljenici koji su bili spremni dati živote za Hrvatsku, bio je branitelj prije branitelja. Vratio se iz Paragvaja iako je znao da su u Hrvatskoj i ljudi koji su ga proganjali, ali je sudjelovao u Domovinskom ratu i dočekao ostvarenje svoga sna, poručio je Medved zaključivši:
– Pustimo kontoverze, on je živio svoju ljubav prema domovini i dokazao ju je svojom smrću za domovinu.
Od tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića veći pljesak dobio je jedino general Gotovina.
– Miro Barešić je hrvatski vitez, junak koji se cijeli svoj život žrtvovao za ideju hrvatske države, položio je svoj život za hrvatsku državu, rekao je Hasanbegović.
O ulozi i liku Mira Barešića govorio je povjesničar Josip Jurjević nazvavši ga “mučenikom i herojem koji je kroz sve svoje najbolje godine zastupao hrvatske vrijednosti.”
Nakon otkrivanja spomenika nije trebalo dugo čekati na reakciju službene Srbije koja je zbog toga uputila prosvjednu notu Hrvatskoj, a reagirao je i srbijanski premijer Boris Vučić.
Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova ocjenjuje da je “riječ o neprimjerenom i necivilizacijskom aktu koji nema presedana u modernoj Europi”.
– Ministarstvo vanjskih poslova Srbije očekuje da se Vlada Hrvatske nedvojbeno ogradi od veličanja osuđenog teroriste i ubojice veleposlanika Rolovića i time jasno stavi do znanja da ne podupire terorizam koji se u sadašnjem vremenu ponovo događa, sijući nedužne žrtve, naglašeno je u prosvjednoj noti u kojoj je navedeno i očekivanje da spomenik bude uklonjen.
Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić poručio je da Hrvatska treba prestati s propagandom i postupcima “koji liče na četrdesete godine prošlog stoljeća” i “na nacističku, ustašku NDH”.
Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske na to je poručilo kako Hrvatska neće primati “neprihvatljive” diplomatske note Srbije koja bi se umjesto “neproduktivnog” slanja nota trebala baviti europeizacijom svog društva.