Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Starčevićevci ne žele napustiti stečene pozicije

31.07.2016. 22:00
Starčevićevci ne žele napustiti stečene pozicije


Slučaj člana HSP Ante Starčevića, Elvisa Čavića, koji se našao na “skliskom tlu” prilikom glasovanja za ravnatelja Doma za starije na Sfingi, otvorio je jednu neugodnu temu za ovu stranku, ali i njihova koalicijskog partnera HDZ. Naime, pokraj najnovijih političkih križaljci otvorio se prostor da HDZ na ovaj način izgubi nadzor nad upravnim vijećima nekih najvažnijih gradskih i županijskih ustanova. O čemu se, zapravo, radi?
Čelnici HSP AS-a Ivan Tepeš i Pero Ćorić javno su raskinuli sve lokalne koalicije sa HDZ-om, ali istodobno nisu povukli svoje članove iz upravnih vijeća. Rukovodstvo stranke na tu je činjenicu zažmirilo jer im očito odgovara zadržati utjecaj na institucije lokalne vlasti putem imenovanja na upravnim vijećima.
Neodrživost ovakve političke situacije razotkrio je najnoviji slučaj imenovanja ravnatelja Doma na Sfingi, kada je član HSP AS-a, Elvis Čavić na drugom natječaju promijenio svoje mišljenje. Čavić je, naime, “zaslužan” što je propao prvi natječaj za direktora Doma jer se protivio imenovanju donačelnika zadarske policije, Marka Buljata, na ovu dužnost. Samo mjesec dana kasnije Čavić je doživio “prosvjetljenje” i isti taj kandidat odjednom mu je bio dobar. HDZ ne povlači nikakve poteze spram AS-ovih članova u njihovim upravnim vijećima, jer se – sudeći po najnovijem primjeru iz Doma za starije – nekako uspijevaju s njima dogovoriti (Čavić je dobio mjesto ravnatelja u Osnovnoj školi Jasenice).
Starčevićeve članove u upravnim vijećima stoga smo pitali smatraju li da trebaju podnijeti ostavke nakon što je vrh stranke u Zadru raskinuo koaliciju sa HDZ-om? Odlučno odgovaraju kako to neće učiniti jer će prilikom donošenja odluka – “postupati po svojoj savjesti”.
Na najatraktivnijem je mjestu Vladimir Kovačević, koji je trenutno na dužnosti direktora županijske Agencije za ruralni razvoj (AGRRA). Kaže kako se ne plaši gubitka svojega radnog mjesta jer ga je dobio po kvoti iz HSP AS dogovorom u lokalnoj koaliciji sa HDZ-om još 2013. godine:
– Niti smatram da trebam podnijeti ostavku, niti me je iz HDZ-a tko zvao tražeći da to napravim. Vi znate da je gospodin Kalmeta prvi izjavio da su koalicije sa HSP-om Ante Starčevića nevažeće, ali da je logično da neka zatečena stanja ostanu takva radi dobrih odnosa. Smatram da se nacionalne stvari ne smiju prelamati na lokalnima, pa s te strane ne vidim razloga za ostavkom. Očekujem da tajnik naše stranke dođe u Zadar i prezentira što zapravo znači to raskidanje lokalne koalicije, jer ta riječ “raskidamo” je širok pojam, pa neka mi pojasne što mi to sa HDZ-om raskidamo. Prekida Kalmeta, pa Ćorić, ali neka kažu što to prekidamo, jer smo u totalnoj konfuziji – otvoreno će Kovačević.