Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Daj dite materi pa što bude”

31.08.2011. 22:00
“Daj dite materi pa što bude”


Nije mi jasno da sustav, koji djeluje po principu “daj dite materi pa što bude”, provodi nasilje i diskriminaciju nada mnom, čineći najveću štetu mom djetetu
Nakon razvoda braka ili prekida izvanbračne veze najviše će dvojica od deset očeva dobiti skrbništvo. Naravno, ako ga majka ne želi, ili ako s njom nešto nije u redu, a za to postoje neoborivi dokazi. Umjesto da se sve riješi diskretno za dobrobit djeteta i bez trauma, većina onih očeva koji se žele izboriti za više vremena boravka s djetetom ili za skrbništvo nad svojim djetetom, uglavnom se suočavaju s birokratskim preprekama.
Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Zadru 48-godišnji Ante Čakarun, umirovljeni ratni vojni invalid iz Galovca, osuđen je na zatvorsku kaznu od šest mjeseci, i to zato što u dva navrata, u razdoblju od 1. studenog protekle do 1. ožujka ove godine majci, koja živi u Zadru, nije na vrijeme, neprekidno više dana, vratio 7-godišnje dijete rođeno u nevjenčanom braku.
Htio sam vratiti sina
– Majci sam htio vratiti sina, ali to zbog nje nije bilo moguće. Da razjasnimo, prvenstveno sam zato da jedino majka ima skrb na djetetom. Međutim, da se ja tako ponašam, vjerojatno bih završio u zatvoru. No, onim očevima koji su zaista zlostavljači mjesto je u zatvoru, govori Čakarun.
Dijete su iz očevog doma u Galovca u majčin dom u Zadar odlukom Općinskog suda u oba navrata vratili zadarski policajci.
Rješenjem Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi od 16. studenoga 2006. godine određeno je da maloljetni sin živi s majkom u Zadru, dok kod oca u Galovcu boravi u određene dane. Odlukom zadarskog Općinskog suda u listopadu 2010. određena je privremena mjera kojom je određeno da su susreti i druženja oca i sina održavaju utorkom i četvrtkom po četiri sata, svakog drugog vikenda i svakog drugog državnog praznika.
Unatoč okrivljenikovih (ne)argumentiranih uvjeravanja kako kašnjenje u povratku djeteta majci nije njegova krivnja, sudac je nakon saslušanja svjedoka tek djelomično prihvatio Čakarunove tvrdnje. Od tužiteljevog prijedloga za zatvorsku kaznu od godinu i dva mjeseca nepravomoćno je odredio šest mjeseci zatvora.
Kako ponašanje svih uključenih u pravo nad skrbništvom općenito može naštetiti i psihičkom stanju nesretnog dječaka prema Obiteljskom zakonu obiteljski postupci su tajni.
Najviše pati dijete
– Nije mi jasno da sustav, koji djeluje po principu “daj dite materi pa kako bude”, provodi nasilje i diskriminaciju nada mnom, čineći najveću štetu mom djetetu kojem je uskraćeno jednako pravo na oba roditelja. A sada bi za nekoliko dana dijete trebalo krenuti u prvi razred škole, jada se Čakarun koji je dugogodišnji samohrani otac sada već odraslih sinova iz prvog braka, od 23 i 25 godina.
Sud može odlučiti o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti, o načinu održavanja susreta i druženja djeteta s roditeljima i o drugim sadržajima roditeljske skrbi prema sporazumu roditelja, ako smatra da je taj sporazum u skladu s dobrobiti djeteta.
– U mom slučaju sud je pogriješio jer u tim spornim situacijama, uvjeren sam, nisam bio kriv. Očeve se gleda kao na nužno zlo, na nekoga tko plaća alimentaciju i služi da potpiše neki papir, jada se Čakarun.
Prilikom donošenja odluke s kojim roditeljem će dijete živjeti sud cijeni sve okolnosti slučaja i vodi se prvenstveno zaštitom interesa djeteta uvažavajući mišljenje i prijedlog nadležnog centra za socijalnu skrb koji prikuplja podatke vezano uz stambene i materijalne prilike roditelja, ali i vezano uz osobne karakteristike roditelja, njihovu podobnost za vršenje adekvatne roditeljske skrbi, uvažava međusobne obiteljske odnose te uvažava i mišljenje djeteta sukladno njegovoj dobi i zrelosti.
– U odnosu na roditeljsku skrb, i otac djeteta rođenog u braku, kao i izvanbračni, koji je upisan kao otac u maticu rođenih, su izjednačeni i u obvezama i u pravima prema djetetu. Među njima u odnosu na dijete nema nikakve razlike. Barem bi tako trebalo biti, zaključio je Ante Čakarun.


Puno posla u Centru za socijalnu skrb


– Odluke o tome s kim će dijete živjeti nakon rastave ili prekida izvanbračne veze i o viđanjima s roditeljima su u nadležnosti suda, no odluku donose uz mišljenje Centra za socijalnu skrb, govore nam u zadarskom Centru za socijalnu skrb koji sa sudovima u Zadru imaju odličnu suradnju, no roditelji se često prepucavaju preko njihovih leđa.
Dnevno kroz sve podružnice zadarskog centra prođe oko 300 ljudi koji traže informacije ili pomoć. Na vrata Centra kucaju mnogi, jer se između ostaloga bavi i obiteljsko-pravnom zaštitom u Odjelu za zaštitu djece, braka i obitelji te skrbništva, a uključuje najčešće posvojenja, skrbništvo, zaštitu prava i dobrobiti djeteta te rastave braka za koje je potreban timski rad stručnjaka.