Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kolorit je kod Đinđića i sredstvo i cilj

31.08.2016. 22:00
Kolorit je kod Đinđića i sredstvo i cilj


Jakov Đinđić, umjetnik, fotograf, slikar, glumac i scenograf iz Sv. Filip i Jakova, u Pogonu kulture je otvorio izložbu slika pod nazivom “Jouissance”.
– Slikarstvo Jakova Đinđića nalik je, ma koliko to slobodno mogu reći, klapskom pjevanju. Kod klapa se izvorno pjeva “na uho”, a pjesmu bi započinjao voditi najviši glas, kazao je Igor Gluić, autor predgovora u katalogu izložbe, te nastavio:
– U slikarstvu Jakova Đinđića, posve nesvjesno, podržava se slična procedura. Najviši glas u slici je ona boja koja određuje ostatak tonaliteta slike, njenu kromatsku ujednačenost. Na taj način ukupan kolorit slike, cijela skala boja Jakova Đinđića postaje harmonična i ujednačena kao klapska pjesma, navodi Gluić.
Gluić je Đinđića upoznao kroz godine zajedničkog rada, više kao fotografa nego slikara.
– Njegov pomirbeni odnos prema kadru, nastojanje da se zbliži s prizorom, bez intelektualnog otpora toliko svojstvenog mnogima danas, bilo amaterima ili profesionalcima, osnov je njegovog prilaza temi, bilo fotografskoj bilo slikarskoj, poručio je Gluić.
Jakov Đinđić rođen je 21. listopada 1978. u Zadru, 2001. diplomirao je na Assenza Malschule u Baselu (Švicarska) u klasi prof. Fredy Buchwalder. Izlagao je u Splitu, Solinu, Zagrebu, Sv. Filipu i Jakovu, gdje je i vodio galeriju Anima Maris. Sudjelovao je u Erste Bank natječaju za mlade slikare (“novi fragmenti 2”), 11. salon mladih Zadar 2005.
Amaterskim kazalištem bavi se dugo godina kao glumac i scenograf sa svojom družinom “Kuntrata” Sv. Filip i Jakov, 1998. i 2001. osvojio je prva mjesta na državnim susretima.
– Promatrajući izložene slike jasno se vidi kako Jakov Đinđić otvara vlastite tragove djetinstva i odrastanja u snažnim obiteljskim korijenima, dopunjujući ih uspomenama rodnog Sv. Filip i Jakova, ističe Gluić.
Kolorit, boje kod Đinđića su i sredstvo i cilj, jer on privoli boje u njihovim međusobnih susretima, da i same zrače, a njima također izvlači na vidjelo i sadržaj svojih ostvarenja.
– Izloženi radovi krajnje su slobodno koncipirani i potpuno neopterećeni, odišu jednostavnošću i lakoćom komuniciranja s promatračem, mišljenja je Ivan Eškinja Bure.
Slike Jakova Đinđića imaju jasne poruke, njihove su slike dovršene, poruka jasna, boja korištena u odgovarajućoj mjeri, bez namjere izazivanja nepotrebnih efekata kod gledatelja. Njegov kolorit je jasan, dan na službu onome koji prepoznaje uživati u otkrivanju ljeposti.
– Jakov kao talentirani i iskreni slikar kadar je proizvesti zanimljiva i poticajna slikarska ostvarenja, zaključio je Eškinja.