Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ministra će na Velom Ižu dočekati jedan prvašić

31.08.2016. 22:00
Ministra će na Velom Ižu dočekati jedan prvašić


Od nove školske godine koja počinje u ponedjeljak, 5. rujna, tek će troje djece pohađati nastavu u prvim razredima područnih škola OŠ Zadarski otoci na otocima.
– Ove godine u prvom razredu osnovne škole na Velom Ižu imamo jednog učenika, a na Silbi smo upisali njih dvoje, kaže Davor Barić, ravnatelj OŠ Zadarski otoci.
Kako je najavljeno, početak nove školske godine, na Ižu će svečano otvoriti tehnički ministar Predrag Šustar, s jedinim prvašićem, Jakovom Jelićem iz Malog Iža, koji će nažalost sam po prvi put sjesti u školsku klupu.
U Zadarskoj županiji školsku godinu 2016./2017. pohađat će 1736 prvašića, a lani ih je u prve razrede osnovnih škola upisano 1785 učenika.
– Svake godine sve manje djece pohađa školu na otoku. Lani nismo imali niti jednog prvaša, preklani samo jednog. Ukupno u školu ide 17 učenika od prvog do osmog razreda, istaknuo je Siniša Kulišić, predsjednik MO Veli Iž. Dodaje kako svake godine ima sve manje djece na otoku koji polako, prema njegovu mišljenju, postaje vikend naselje.
– Kada sam ja krenuo u prvi razred bilo nas je 24, sada tek jedan učenik. Svake godine je sve manje djece, rezigniran je Kulišić.