Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Privlačani pišu peticiju za gradnju novog vrtića

31.08.2016. 22:00
Privlačani pišu peticiju za gradnju novog vrtića


Majka sam djeteta koji pohađa dječji vrtić u Privlaci, ali ga pohađa samo do 13 sati, što meni ne odgovara jer radim i zato sam pokrenula peticiju da se produži njegovo radno vrijeme. Dosta je mama do sada potpisalo peticiju i zapravo je ovo bio jedini način da majke izraze nezadovoljstvo činjenicom da se problem organizacije i gradnje novog vrtića ne rješava, naglasila je Nina Polić, majka 6-godišnjaka kojega svako jutro vodi u DV u Privlaci.
Ova mlada poduzetnica, koja se iz Slavonije preselila u Privlaku, naglašava kako je nezadovoljna činjenicom da djeca u vrtiću nemaju topli obrok te da 40-ak djece, koja pohađaju ovaj vrtić, zapravo nemaju primjerene uvjete za razvoj i igru sa svojim vršnjacima.
– Sramotno je da se samo dva posto iz općinskog proračuna izdvaja za predškolski odgoj, kao i činjenica da majke koje rade, moraju odlaziti s posla kako bi djecu vraćali bakama na čuvanje te ponovno odlaziti na svoje radno mjesto, rezignirano će ova majka, dodajući kako među 11 općinskih vijećnika nema niti jedne žene, kao ni osobe koja je završila predškolski odgoj, što smatra razlozima zašto se stvari ne pomiču s mrtve točke već godinama.
Jasminka Barić, ravnateljica DV Sabunić, koja je godinama radila kao odgojiteljica, kaže kako je prije nekoliko mjeseci kontaktirala i Ured državne uprave u Zadarskoj županiji, te da su joj izričito odgovorili kako prostori u kojima rade nemaju uvjete za produžavanje rada do 16. 30 sati, što traže roditelji.
– Radimo u starim prostorima škole koji nisu uvjetni, odnosno ne zadovoljavaju standardima koje propisuje Zakon o predškolskom odgoju. Činjenica je kako je upisano 42 djece, ali i da u prostoru u kojemu smo smješteni imamo samo čajnu kuhinju, što nije dovoljno da bi smo se organizirali na drugačiji način, naglasila je ravnateljica Barić.
– Iako je Fond za ruralni razvoj već trebao raspisati natječaj, koji obuhvaća i financiranje izgradnje dječjih vrtića, to se još nije dogodilo, a samo za pravilnik o uvjetima državi je trebalo dvije godine. Mi imamo građevinsku dozvolu i lokaciju na kojoj bi se vrtić trebao graditi, ali sami ga ne možemo napraviti. Na površini od 8500 metara četvornih u predjelu Mostine planirana je izgradnja, za koju još uvijek ne znamo kada će početi,  kaže načelnik Neven Begonja.