Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadrani pobjednici najvećeg kviza u Dalmaciji

31.08.2016. 22:00
Zadrani pobjednici najvećeg kviza u Dalmaciji


Zadrom posljednjih nekoliko godina vlada kvizaško ludilo. Pub kviz koji se dosad zimi održavao svake druge subote u Q baru, ove je godine doživio i svoje ljetno izdanje, i to u Kampo kaštelu, u caffe baru No 7.
Zadarski kvizomanijaci jedva iščekaju da prođe tih 14 dana između kvizova i da odmjere svoje godinama njegovano znanje, pa nas stoga ne čudi činjenica da su dosad mnogo puta kao ekipe ili povezani članovi više njih znali “potegnuti” do Šibenika gdje se održava sve popularniji pub kviz u Azimutu.
Dragan Gulam, koji u Zadru igra kao šef ekipe Džoker ne zovi, na šibenskom je kvizu bio preko nekoliko puta, a ekipa s kojom je bio, koja se često mijenja, nekoliko je puta odnijela pobjedu. Međutim, posljednja pobjeda koju su Zadrani odnijela je u Šibeniku bila je ona koja će se, kada se sve druge zaborave, pamtiti.
Te tople ljetne večeri u Azimutu, popularnom klubu i okupljalištu smještenom u isušenim cisternama četiriju šibenskih bunara, u neposrednoj blizini šibenske katedrale sv. Jakova, okupile su se čak 42 ekipe. Iz Zadra su, osim pobjedničke, došle još dvije ekipe, nekoliko ih je potegnulo iz Splita, a bila je i jedna skandinavska ekipa zbog koje je ovo izdanje kviza ponijelo titulu “međunarodni” i dvojezični budući su pitanja bila i na engleskom.
Kviz je, nekoliko tjedana nakon onog zadarskog, sastavila i vodila popularna Morana Zibar, jedina hrvatska lovkinja i jedna od najboljih kvizašica u Hrvatskoj.
Pobjednička zadarska All star ekipa bila je sastavljena od na kvizaškoj sceni poznatih ekipa Vaso, Glup i Gluplji i Džoker ne zovi. Nastupili su već spomenuti Gulam, njegova supruga Ana Šoša Gulam, Lovro Jurišić i Duško Lakić. Čast Šibenčana obranili su Kvizlinzi na drugom mjestu te Glavate želve na trećem.
– Nama nije problem otići do Šibenika na kviz, dapače, baš nam je gušt. Skupimo se sa Borika i Bokanjca i na šibenskoj smo rivi za 45 minuta. Još je ovaj put atmosfera bila stvarno posebna. Pedesetak metara dalje od nas, uz katedralu, održavale su se Večeri dalmatinske šansone pa smo uživali i u muzici i u kvizu. Bilo je čertdeset pitanja, i to odličnih. Morana je to dobro sastavila. Baš nam je bio gušt i drago mi je da smo pobijedili. I neke od tih šibenskih ekipa znaju doći kod nas i pobijediti, međusobno uzvraćano udarce, kaže Gulaš.
O tome tko bi bio idealan sudionik ovakvih kvizova kaže:
– Najbolje bi bilo da je nezaposlen ili uhljeb i da cijele dane provodi čitajući novine i surfajući po internetu i da to sve pamti.