Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

On zavolio masline, a one privlačko tlo

30.09.2010. 22:00
On zavolio masline, a one privlačko tlo


Na svakom stablu je najmanje po 50 kilograma maslina i ako sve bude kako treba, nadamo se urodu od oko 3.000 kilograma. Već se aktivno pripremamo za berbu koja će, ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, početi u prvim danima idućeg mjeseca i to prvo talijanskih sorti, kaže Glavan
Da i na području Privlake itekako dobro mogu uspijevati masline, pokazuje primjer tamošnjeg maslinara Borisa Glavana iz privlačkog zaseoka Mletak, nekadašnjeg pomorca, zatim vozača zadarske autobusne tvrtke Liburnija, a sada direktora Komunalnog poduzeća “Artić” i ujedno predsjednika nedavno utemeljene privlačke Udruge maslinara i vinogradara Privlaka.
Njega smo ovih dana posjetili u masliniku, kako bismo doznali nešto više o njemu kao prvom i najpoznatijem privlačkom maslinaru, ovogodišnjim prinosima, berbi maslina koja će za koji dan početi, kao i o ukupnom stanju maslinarstva u Privlaci i njezinoj okolici.
Maslina ljubi privlačku zemlju
– Kada sam 1993. godine uz veliku moralnu i fizičku pomoć pokojnog oca Ivana, majke Anke i članova obitelji, supruge Venere te sinova Ante i Ivana na ovih 1.500 metara četvornih zemljišta na lokalitetu Brtolić na kojem se sada nalazimo zasadio prvih 55 sadnica mladih maslina sorti oblica, drobnica, leccino i pendollino, a malo potom i još dodatnih 30-ak mladih sadnica, mnogi su me susjedi i sumještani gledali s nevjericom. Prvenstveno zato što nisu vjerovali da masline mogu tako dobro uspijevati u Privlaci te da uzalud bacamo novac. No ubrzo svima njima pokazao sam da maslina ‘ljubi’ ovu našu privlačku zemlju i da ne stoje tvrdnje da ova plemenita sredozemna biljka ne može rasti u našim vrtovima, ogradama i poljima, kaže Glavan.
Trenutačno Glavan ima zasađenih preko 150 stabala maslina svih sorti i sve su na rodu.
– Mnogi su u ovih 17 godina krenuli našim stopama tako da trenutačno u Privlaci imamo između 5 i 10 tisuća stabala maslina. Trend sadnje iz godine u godinu se nastavlja i to prvenstveno zahvaljujući našoj Općini i njezinom vodstvu koje nabavlja mlade sadnice maslina te ih putem subvencija i po povoljnim cijenama dijeli našim maslinarima. Ove pak godine masline su rodile odlično i rod je više nego dobar. Na svakom stablu je najmanje po 50 kilograma maslina i ako sve bude kako treba, nadamo se urodu od oko 3.000 kilograma. Već se aktivno pripremamo za berbu koja će, ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, početi u prvim danima idućeg mjeseca i to prvo talijanskih sorti. Trebat će nam najmanje 15 dana da masline poberemo i dopremimo ih kući, a potom dalje na meljavu u uljare u Kožinu ili Zadru. Već iduće godine planiramo početi sadnju novih mladih stabala i to uz stručne savjete eminentnih stručnjaka iz Zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu u Zadru, dipl. inž. agronomije Nikoline Paleke i Ivana Šimičevića. U svemu ovome posebno nas raduje što naši sinovi Ante i Ivan, kao i ostali njihovi vršnjaci u Privlaci vole ovaj posao. To je jamstvo za uspjeh maslinarstva u Privlaci, kaže zadovoljno Boris Glavan.
Medeći cvrčak
Na pitanje što za njega kao predsjednika te brojne ostale privlačke maslinare znači osnivanje Udruge maslinara i vinogradara, Glavan kaže da je taj potez bio puni pogodak.
– Sada smo organizirani i sve što radimo na polju maslinarstva i vinogradarstva u znatnoj nam je mjeri olakšano i puno je jednostavnije u odnosu na prije. Primjerice, kako bismo se riješili medećeg cvrčka, leptirice koja preko medene rose u zadnje vrijeme sve više napada stabla maslina nanoseći nam goleme štete, obratili smo se za pomoć Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva Republike Hrvatske, odnosno ministru Petru Čobankoviću. Na naše opće zadovoljstvo ministar je reagirao i u Privlaku je uputio zaposlenika Ministarstva te stručnjaka iz ove oblasti dr. Željka Budinščaka, koji je zajedno s nama i svojim suradnicima obišao naše maslinike. Tom prigodom dr. Budinščak uhvatio je nekoliko primjeraka medećeg cvrčka te ih ponio na ispitivanje u Zagreb. Sve to bio je uvod u jedno stručno predavanje koje će na tu temu u Privlaci održati dr. Budinščak tijekom studenoga ove godine, kaže Boris Glavan i dodaje da pored ostalih planom predviđenih aktivnosti Udruga na opće zadovoljstvo velikog broja domaćih maslinara i uljara u prvom mjesecu iduće godine u Privlaci planira upriličiti prvu degustaciju maslinovih ulja.