Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Partnerstvo u kojemu profitiraju igrači

30.09.2010. 22:00
Partnerstvo u kojemu profitiraju igrači


Prelazak Ive Ivanova iz Borik-Puntamike u Zadar sigurno je velika stvar za samog igrača. No, potezanjem Ivanova u Zadar, napravljena je prilično velika šteta Puntamičanima, koji su netom prije početka prvenstva ostali bez glavnog igrača
Zadar i Borik-Puntamika nekako su prozvani braćom, odnosno često se “epitet” mlađi brat stavlja uz Puntamičane. Ova dva kluba, od ulaska Borika u A-1 ligu su podignuli svoj odnos na nešto višu razinu
Valjda je to tako kod braće. Malo se volite, malo se “mrzite”, malo vas onaj mlađi brat živcira jer se petlja u vaše stvari, a malo stariji brat nervira onog mlađeg, jer se odnosi prema njemu kao nezrelom i daje sebi sve za pravo. Zadar i Borik-Puntamika nekako su prozvani braćom, odnosno često se “epitet” mlađi brat stavlja uz Puntamičane. Ova dva kluba, od ulaska Borika u A-1 ligu su podignuli svoj odnos na nešto višu razinu. Iako Zadar ima svoju podružnicu u Pet bunara, sigurno je da je kvalitetnom igraču puno bolja prilika A-1 liga, nego A-2 liga. Na kraju krajeva, osim zbog velike razlike u kvaliteti, u činjenici da je A-1 liga profesionalna, dok je A-2 liga ipak na neki način poluamaterska. I ove sezone napravljeno je nekoliko transfera na toj ralaciji. Iz Zadra su u Borik stigli Mario Pešut i Ivan Mikulić, dok bi se ovih dana Ive Ivanov trebao zaputiti prema Zadru.
Relacija stariji – mlađi brat
Relacija Zadar – Borik-Puntamika je sigurno dobra za zadarsku košarku. Zadar se već ispraksirao prosljeđivati svoje igrače kod mlađeg brata, dok je Puntamičanima svaki kvalitetni igrač dobrodošao. Iako taj odnos dobro funkcionira, u nekoliko navrata taj odnos se poremetio. Prije svega 2007. kada su se Puntamičani, pod paskom Tihomira Bujana drznuli pobijediti Zadra u Ligi za prvaka, što je prilično naljutilo tadašnjeg direktora Giuseppea Pina Gjergju, a nakon toga je Borik imao prilično velike probleme u dobivanju dvorana za trening, a nakon toga su i igrači stopirani prijelazom iz Zadra u Borik. Doduše iduće sezone ipak je došao Ante Đugum, ali više svojom voljom, budući da ga je “klub” pokušao “uvaliti” u neke druge, “bliže” momčadi.
Krenulo…
Početak suradnje je bio vrlo dobar. U sezoni 2005./06., prvoj Borika u A-1 ligi iz Zadra su stigli Rok Stipčević, Tomislav Dražović i Franko Filipović. I sva trojica imali su određenu ulogu u igri Bujanove momčadi. Prije svega Rok Stipčević, koji je doduše ulazio u igru kao šesti igrač, no u konačnici se prometnuo u vođu Borika i ponajboljeg igrača lige. Tada 17-godišnji Tomislav Dražović dobijao je svojih desetak minuta i ulazio je u igru kao svojevrsni džoker, pogotovo što se tiče obrambenog dijela, dok se nešto lošije snašao mladi centar Filipović, no i on je imao određenu minutažu. Nakon te sezone Stipčević se vratio u Zadar gdje je vrlo brzo postao jedan od ključnih ljudi u Zadru. Dražović je raskinuo ugovor s matičnim klubom i ostao u Boriku, dok je Filipović prešao u Cedevitu.
Iduće 2006./07. godine suradnja je nastavljana pa su tako, nakon povratka Stipčevića u Zadar, zeleni dres obukli Paolo Tičina i Roko Čiklić, koji nisu u tom trenutku mogli dobiti značajniju minutažu u zadarskom dresu. Oba dvojici prelazak u Borik je bio odličan potez i vrlo brzo su postali vrlo važne karike u igri te momčadi.
I onda je Borik “skinuo” Zadar
I onda se dogodio već opisani problem, kada je Borik slavio protiv Zadra i, na neki način, sam sebi stvorio problem. Tada je stigao samo Ante Đugum, koji je doduše nakon sezone u Boriku pokušao se probiti u Cedeviti, dobio ugovor, koji je vrlo brzo prekinut pa je i iduću sezonu Đugum proveo u zelenom dresu.
U sezona 2008./09. iz Zadra je na posudbu u Borik-Puntamiku stigao Marino Šarlija, sin legendarnog Stipe Šarlije. Trener je ponovno bio Tihomir Bujan, a Šarlija je imao nekoliko zapaženih rola u dresu Puntamičana. Igrao je niti puno, niti malo, ali ipak dobio je solidno iskustvo prvoligaške košarke. Ipak nije želio ostati još jednu sezonu u Boriku, već se vratio u Zadar gdje je skupljao minutažu na slamku. Baš bi Šarlija trebao postati novi član Borika, umjesto Ivanova, i baš bi mu ta sezona na posudbi trebala biti ključna u danjem napretku.
Popravljeni odnosi
Prošle sezone odnosi su se prilično popravili između Zadra i Borik-Puntamike. Osim činjenice da su na posudbu stigli Šime Olivari i Marijan Čakarun, Puntamičani su dobili odlične uvjete za trening, što (samo formalno) nema veze sa Zadrom. Olivari i Čakarun imali su vrlo dobru sezonu, a u matični klub vratio se Olivari na kojeg, čini se, trener Danijel Jusup ozbiljno računa za iduću sezonu.
Ove sezone su na posudbi mladi igrači Mario Pešut i Ivan Mikulić, s tim da je u Borik stigao i Jure Škifić, koji je raskinuo ugovor sa Zadrom. Također je i Marjan Čakarun trenutačno igrač Borika, pošto više nema ugovor sa Zadrom.
Ali…
Prelazak Ive Ivanova iz Borik-Puntamike u Zadar sigurno je velika stvar za samog igrača. Ivanov je godinama jedan od boljih igrača A-1 lige i sigurno je da je zaslužio priliku igrati za Zadar. Radi se o igraču koji igra u reketu, iako je prilično nizak igrač za jednog centra. Svoje nedostatke nadoknađuje brzinom i snalažljivošću, tako da je relativno dobro uspio istaknuti svoje prednosti naspram svojih mana. No, potezanjem Ivanova u Zadar, napravljena je prilično velika šteta Puntamičanima, koji su netom prije početka prvenstva ostali bez glavnog igrača. Traba se razumjeti Plantaka koji je dobro rekao da je problem timing, jer taj prelaz se mogao dogoditi i mjesec dana ranije i da se Puntamičani stignu adaptirati na tu situaciju. A opet s druge strane Jusup od Uprave nije dobio zeleno svjetlo za još jednog ili dva igrača sa strane i iskoristio je priliku da relativno jeftino dovede igrača koji će popuniti roster. No, pitanje je hoće li Ivanov uopće dobiti pravu minutažu i priliku da koristi Zadru, dok će sigurno mnogo nedostajati Boriku, a koliko god je perspektivan Marino Šarlija, još nije ni blizu razine Ivanova. No, tako je kako je. Ovakav tip suradnje donosio je dobre stvari Boriku, a sada je na neki način i odnio kvalitetnog igrača. Neke stvari se jednostavno moraju prihvatiti kakve jesu. Tko jači, taj tlači…


Plantak: Problem je vrijeme


Drago mi je vidjeti da su igrači Borik-Puntamike zanimljivi KK Zadrom što je određeno priznanje radu i sustavu koji gajim u ovom klubu već drugu i polusezonu. Ta suradnja je dobar model kojim se uspije dati određena prilika tim mladim igračima koji u Zadru ne mogu dobiti priliku, što se izvrsno pokazalo u slučajevima s Rokom Stipčevićem, Marinom Šarlijom, lani sa Šimom Olivarijem, a nadam se i ove sezone u slučaju s Ivanom Mikulićem. Jedino što mi nije drago vezano u situaciji s prelaskom Ive Ivanova što se to nije dogodilo prije početka priprema tamo polovicom srpnja, nego sada pred početak prvenstva što nama u Borik-Puntamici nije ostavilo prostora za inkorporiranje novopristiglog igrača u naš zacrtani sustav, tj. vrijeme odvijanja ove zamjene nije bilo pogođeno te nam pred početak A-1 lige stvara stanovite probleme koje ćemo morati rješavati u hodu – rekao je trener Borik-Puntanike Neven Plantak.
A. DEŠPOJA




 


Bujan: Igrači su mnogo dobili u Boriku


Teško je generalno govoriti o tim igračima koji su prelazili iz Zadra u Borik-Puntamiku jer nisu svi bili na istoj razini. No, sigurno je da je svima njima to pomoglo. Puno su dobili jer su iskusili igranje u kvalitetnoj ligi i s jedne periferne uloge, koju su imali u Zadru, dobili su mnogo važniju ulogu – rekao je Tihomir Bujan, dugogodišnji trener Borik-Puntamike, koji trenutačno vodi sastav A-2 ligaša Pet bunara, odnosno drugu momčad Zadra, koja će ove sezone igrati s nekoliko prilično zanimljivih momčadi.
– Solidna je A-2 liga ove sezone budući da ima niz momčadi koje imaju iskusne igrače koji su prolazili međunarodne lige i regionalnu ligu i A-1 ligu. Već sada u Kupu smo igrali s Voštarnicom koja ima igrače poput Vidakovića, Blaslova, Grgurovića, Pikunića, a većina A-2 ligaša imaju nekoliko takvih igrača. Bit će to dobro iskustvo za ove mlade igrače.