Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vapaji iz Lojda

30.09.2011. 22:00


Uobičajena subota u Lojdu. Zahuktava se politička diskusija. Prva neslužbena utakmica predizborne kampanje.
Dedi zakuhava, lopovi su uništili ovu državu. Tko će im više vjerovati.
Serđo prihvaća izazov. Vrlo uspješna predsjednica uvela nas je u EU i kaznila one koji su uzimali.
Treba nam reda i rada, viče Bepo, valjao bi nam jači vođa.
Ali ga ne treba uvoditi silom, pomirljivo će dr. Knežević.
 Čedo mudroslovno tvrdi, sila u nas jedino prolazi.
Santini prihvaća razgovorni izazov i zaključuje, zakonita i socijalna država sve rješava. Zakoni se moraju poštivati i provoditi, a radnika treba nagraditi. Red i rad spašavaju se zakonima.
Šparica koji se pridružio dodaje, kazna za nerad je glad, a potkupljivače čeka zatvor.
Prijatelj Vele ne ostaje po strani, treba jače goniti kriminalce svih boja.
Najvažnije je bilo ući u NATO i EU i odmoći se od Balkana, uključi se Mlađo.
Valjalo bi okrenuti kotač povijesti, vratiti oteto, osigurati glavničare i njihova ulaganja i smanjiti im poreze. Jamčiti im i poticati ulaganja. Odgovornije trošiti zajedničke prihode, čuje se u horu.
Puno lijepih osjećaja i različitih želja izrečeno je u Lojdu. One mi jačaju vjeru u ćudoređe, slobodarstvo i demokratske tradicije hrvatskog naroda.
Ono što brine moje junake ovčara Zorka, maslinara i uljara Željka, sirara Žamperu, vinare Kaštelanca i Bačića, ribara Jalu i ostale poljodjelce pitanje je hoće li oni u novim okolnostima nakon ulaska u EU, moći odgovoriti svom poslanju hrvatskog seljaka i ribara, kako bi mogli živjeti na svom posjedu od svojih truda. Kako će se odrediti Zajednica prema njima kao proizvođačima sredozemnih proizvoda, odnosno proizvoda zemljopisnog podrijetla, proizvoda tradicijskog ugleda i izvornih proizvoda.
Od hrvatskih političara oni podjednako očekuju stvaranje gospodarskog sustava koji će im pripomoći poticati ih i omogućiti im da se održe i da se njihova očekivanja ostvare.
Vaš Bage