Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Lacić dobiva partnera ili ide u stečaj

30.09.2013. 22:00
Lacić dobiva partnera ili ide u stečaj


Nakon jučerašnjeg sastanka najvećih vjerovnika jasno je da će Ministarstvo financija do 10. listopada donijeti konačni plan predstečajne nagodbe za Adriju d.d., nakon čega bi se i 76 radnica s područja Benkovca i Knina trebale vratiti na posao. Zakupci Lisica i Badurina tvornički krug trebali bi napustiti do 18. listopada, a hoće li Lacić dobiti novog strateškog partnera, još je nepoznanica


Sudbina zadarske Adrije, riboprerađivačke tvrtke sa 60-godišnjom tradicijom, još je uvijek neizvjesna. Hoće li se proizvodnja nastaviti, a samim time i sačuvati 300-tinjak radnih mjesta bit će poznato najkasnije do 10. listopada ove godine. Taj datum je na jučerašnjem sastanku vjerovnika triju ministarstava i predstavnika uprave i radnika Adrije u Zagrebu određen kao krajnji rok do kojeg će Ministarstvo financija kao najveći vjerovnik Adrije d.d. izraditi konačni plan predstečajne nagodbe i ponuditi ga Miodragu Laciću, kao većinskom vlasniku Adrije na potpisivanje.
Ministarstvo financija jučer, naime, nije prihvatilo dorađeni i izmijenjeni plan za predstečajnu nagodbu koji im je dostavio Lacić, a kako doznajemo proizvodnju će vrlo teško biti pokrenuti bez strateškog partnera. Adrija d.d. ga ima u koprivničkoj Podravci, no hoće li i Ministarstvo financija predložiti nekog s konkretnim kapitalom tko bi bio spreman dokapitalizirati ovu posrnulu tvrtku, još nije sigurno.  
Nastavak proizvodnje i opstanka Adrije d.d. osim povratka na posao radnicama s područja Knina i Benkovca znači i isplatu 11 plaća predviđenih kroz plan predstečajne nagodbe. Ukoliko iz nekog razloga predstečajna nagodba ne bi uspjela, Adrija d.d. išla bi u stečaj, vjerovnici bi rasprodali imovinu na kojoj imaju razložno pravo ili hipoteku, a 76 radnica svoje plaće mogle bi potraživati samo putem sudskih sporova koji, kao što je na žalost iz prakse poznato, traju godinama. Osim toga, riječ je mahom o ženama s NKV i KV stručnom spremom koje teško da bi na zadarskom području ubuduće mogle naći neki posao.