Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ZD DNEVNIK: Nepotrebne osobne iskaznice

30.09.2013. 22:00
ZD DNEVNIK: Nepotrebne osobne iskaznice


Osobna iskaznica jedan je od najnepotrebnijih dokumenta koje od nas traži država. Ta teza u doba sveopće digitalizacije sve više dobiva na značaju jer prosječan građanin u svom novčaniku ima barem 4-5 „plastika” koje u svakom trenutku mogu dokazati njegov identitet. Inzistirati stoga na drastičnom kažnjavanju onih kojima je istekla osobna iskaznica, samo je akt besmislene represije koju za sebe kao pravo zadržava država.
No skočimo malo iz budućnosti u prošlost, točnije u Francusku revoluciju. Osobna iskaznica ili carte d’identité dugi niz desetljeća bila je rezervirana za osobe koje se bave najstarijim zanatom na svijetu. Stoga su Francuzi zazirali od pokušaja njezina uvođenja kao obveznog dokumenta. „Ne dajmo se kontrolirati kao kurve!” vikali su građani slobodnog Pariza. No Hrvatima je ova poruka stigla tek dva stoljeća kasnije.
Na drugu stranu, osobna iskaznica je najjednostavniji dokument za dokazivanje identiteta. Da je samo ona u pitanju, ali tu su i putovnica, vozačka dozvola, kreditna kartica, pa ako hoćete i novinarska iskaznica. Nažalost, samo se formati ovih dokumenata mijenjaju, a umjesto novcem, prostor vaše lisnice sve je napučeniji „plastikom”. Sad kad smo dio EU, država bi trebala težiti jednoj identifikacijskoj ispravi koja bi trebala sadržati i putovnicu i vozačku i sve one dokumente koji su od državne važnosti, a koji se mogu digitalizirati i u ubaciti kao zapis u plastiku, međutim, umjesto da cijeli proces bude jednostavniji, transpretniji, samo primjer s fotografijama na osobnoj iskaznici svjedoči o tome da je u birokrata glupost neograničena.
Kad nakon dva sata čekanja dođete na red na policiji u Murvičkoj najviše vaš može šokirati konstatacija dražesne službenice iza šaltera da vam nije dobra fotografija. Kaže – nije dobrog formata! Onda se mora opet kod fotografa, pa ponovno u red. Umjesto da od toga žive privatnici, svaki ured bi trebao imati digitalnu kameru i na licu mjesta fotografirati građane kako bi se izbjegao proces ponovnog skeniranja koji daje nekvalitetan rezultat. Građanima bi džep bio puniji za bar 50 kuna, a proces bi bio učinkovitiji. Eto, umjesto da se država ovako organizira, samo zna naplaćivati kaznu, ako nemamo osobnu.