Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Djeca, odrasli i strani gosti razgledavali moćni ratni brod

30.09.2016. 22:00
Djeca, odrasli i strani gosti razgledavali moćni ratni brod


U povodu 25. obljetnice Dana obrane grada Zadra, građani su jučer na Liburnskoj obali tijekom cijelog dana imali priliku razgledati ratni brod ‘Šibenik’ Hrvatske ratne mornarice. Raketnu topovnjaču razgledavali su i djeca i odrasli, strani gosti, kao i građani grada Zadra. Bilo je tu i organiziranih vrtićkih tura, kao i školskih. Među njima našli su se i učenici Pomorske škole Zadar, 1.b razreda, smjer nautika, pod vodstvom profesora Antonija Zubčića.
– Zadar nema čestu priliku ugostiti ovakav brod. Mi nemamo ratnu luku i to je najveći problem kada je u pitanju proučavanje ratnih noviteta u pomorstvu. Jer, nikad ne znaš hoće li netko od učenika, nakon završetka školovanja, završiti u ratnoj mornarici. Pomorska škola Zadar ih školuje u svim smjerovima, kazao je Zubčić.
Učenike ove škole je najviše interesiralo naoružanje na brodu, budući da se s ovakvim tipom broda rijetko susreću. No što se tiče direktnih uvida u stvarno stanje pomorstva na hrvatskom priobalju, itekako su upućeni, doznajemo.
– Pokušavamo obići sve što dođe u zadarsku luku. Odlazimo na kruzere, često znamo koristiti Kraljicu mora, odemo i u luku Gaženica… Jer, mnogi naši učenici često i završe radeći na kruzerima, pa je potrebno iskuristiti svaku situaciju koja se nudi, pojasnio je profesor Pomorske škole.
RTOP-21 Šibenik je ratni brod u sastavu flote Hrvatske ratne morarice. Izgrađen je u danas ugašenom brodogradilištu Kraljevica, a porinut je 28. kolovoza 1977. godine U sastav flote Jugoslavenske ratne mornarice ušao je 1978. godine, a nosio je ime Vlado Četković (RTOP-402). Zapljenjen je u Šibeniku 1991. godine, dok se nalazio na remontu, odnosno modernizaciji, na navozu brodogradilišta Velimir Škorpik. U sastav flote HRM ušao je 28. rujna 1991. godine.
Šibenik je sudjelovao kao potpora u vojnim operacijama u Domovinskom ratu: vojne operacije oslobođenja juga Hrvatske, u operacijama u okolici Šibenika, u operaciji Maslenica, te kao potpora i zaštita južnih dijelova teritorijalnog mora Republike Hrvatske za vrijeme Bljeska i Oluje.