Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Nela Šarić: Želim živjeti u Zadru i raditi na projektima u inozemstvu

30.09.2016. 22:00
Nela Šarić: Želim živjeti u Zadru i raditi na projektima u inozemstvu


Nela Šarić ovih dana pakira kofere i sprema se na put u velški Cardiff gdje će provesti cijelu akademsku godinu. Na akademiji Dennisa  O’Neilla do lipnja 2017. godine učit će, kao jedina Hrvatica među 15 odabranih, od ponajboljih svjetskih opernih pjevača.
Poziv za akademiju uputio joj je sam O’Neill, osnivač akademije. On je poznati tenor koji je akademiju osnovao pod patronatom Dame Kiri te Kanawa, najpoznatije operne pjevačice u svijetu. Kada je čuo Nelu, ponudio joj je mjesto u svojoj akademiji gdje će, među ostalima, surađivati i s Kiri.
Novo iskustvo bit će korak naprijed u karijeri mlade Zadranke koju je domaća publika imala prilike čuti na brojnim humanitarnim i inim nastupima u Zadru. Međutim, njen glas i talent prelaze granice Hrvatske. Odlazak u Wales je za samo nekoliko dana.
– Još sam u pakiranju, odlukama što je bitno ponijeti, a što ne ponijeti sa sobom… Presložila sam stvari nekih šest puta. Osjećam se uzbuđeno, zbunjeno, uplašeno, sretno, tužno, zadovoljno. Da, ne znam kako to definirati.
Nelu smo upitali kakav je program u Cardiffu i što očekuje od cijelog iskustva.
– Program je jako zanimljiv, i vjerujem da će svaki dan biti jako koristan za mene u budućnosti. Imam kroz cijelu akademsku godinu satove pjevanja, korepeticije, poduke iz francuskog, njemačkog i ruskog jezika te masterclassove s velikim opernim imenima. Očekujem puno novog znanja, puno novih poznanstava, puno položenih audicija i novih uloga. Baš sam skromna, kaže uz smijeh.
A što o odlasku kažu obitelj i prijatelji i voljena osoba?
– Obitelj mi je najveća podrška cijelog života i jako su ponosni na mene, prijatelji također! Naravno, tu je i mala doza tuge zbog razdvajanja, jer smo jako povezani, ali već su svi najavili dolazak. Dragi ide sa mnom prvih tjedan dana, što mi je veliko olakšanje, a poslije ćemo vidjeti… Ljubav sve pobjeđuje.
Nelu smo upitali i planira li svoju karijeru i život bazirati u Zadru uz gostovanja u velikim kućama ili planira preseljenje u neki grad sa velikom opernom kućom.
– Najidealniji životni scenarij bio bi da mi je Zadar baza, a da odrađujem operne projekte u inozemstvu. Nadam se da će tako i biti. Najbolje je ništa ne planirati, pa će sve doći na svoje.
Zanimalo nas je i što je Nelu privuklo glazbi na početku, pjeva li i kad nije na probama ili na pozornici?
– Mislim da je to najbolje pitati moje ukućane… Vjerujem da njima nije lako, i da im ponekad moje izbivanje dobro dođe. Haha! Pjevam i dok jedem, tako da, zaključak dolazi sam po sebi.
Koji je tvoj cilj u karijeri od kojeg ne želiš odustati?
– Cilj? Cilj mi je ostvariti sve ono što je moguće u tom trenu, a da pritom ostanem zdrava i sretna. Nemam nikakve ciljeve u smislu Metropolitana i La Scale. Daj Bože da za to bude prilike, ali i s puno manjim kazalištima bih bila zadovoljna. Sve u životu sam dosad postigla sama, svojim trudom i radom na glasu, tako da se nadam da će se to prepoznavati i u budućnosti, zaključuje Nela.