Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Prvu samostalnu izložbu priredila na svoj 70. rođendan

30.09.2016. 22:00
Prvu samostalnu izložbu priredila na svoj 70. rođendan


Dupkom ispunjeno predvorje arbanaškog ogranka Gradske knjižnice Zadar, kako s posjetiteljima, tako i s foto i video kamerama, obilježilo je otvaranje prve samostalne izložbe slikarice Pije Bajlo.
Bajlo je članica likovne sekcije Slovenskog kulturnog društva Lipa iz Zadra. Slikanjem se bavi posljednjih 20 godina, nakon što je pohađala Likovnu školu “Nukleus”. Višegodišnja je sudionica Likovne kolonije „Maj-Turanj u organizaciji društva Lipa. Također, sudionica je i likovne kolonije „Most na Soči” te likovne kolonije „Slovenci u Tuzli”.
I baš to uspješno sudjelovanje na likovnim kolonijama obilježilo je slikarsko izrastanje Bajlo u izgradnji samo njezina likovnog svijeta linijom i bojom, u svom predgovoru kazala likovna pedagoginja Marija Ivoš.
– U tom svijetu Pia Bajlo ostaje potpuno vjerna slikanju naglašene geometrizacije, u kojoj može razigrati boje i oblike u prostorima ploha, čiji se djelovi sukobljavaju kroz često krajnje složene dinamične odnose. Tako ona poneke svoje slike slika na raskrižju apstrakcije i realnosti i tu se poigrava koloritima i oblicima stvarnog, realnog svijeta jednako snažno, kao i onog maštom ispunjenog, dječje razigranog, sve dok se njezina slikarska paleta ne razbije u figurativno i apstraktno, gdje je najsnažnija, kazala je Ivoš, dodajući kako je autoričino slikarsko igranje bojom dokaz da nikada nije kasno, ni u kojoj životnoj dobi, posegnuti u svoju dušu i iznjedriti ono što se godinama u njoj skrivalo.
– Jer boja, tražeći da izađe na put svjetlosti i razigrane radosti, tada ima, usudila bih se reći, i blagoslov s neba, zaključila je Ivoš.