Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Jeremija: Poginuli nisu bili stranka ni ideologija, nego Hrvatska!

31.10.2011. 23:00
Jeremija: Poginuli nisu bili stranka ni ideologija, nego Hrvatska!


Na Dan Svih svetih mi se tradicionalno prisjećamo naših poginulih suboraca. S našeg, zadarskog područja u Domovinskom ratu je poginulo oko 300 branitelja, a naša je dužnost da svakom odamo počast. Mi nismo samo danas ovdje, mi smo gotovo svaki dan na grobljima kako se ne bi zaboravila njihova žrtva za slobodu domovine – Ante Martinac
Dan nakon što su to učinili političari, vijence kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar položile su i udruge proizišle iz Domovinskog rata. Učinili su to predstavnici Udruge civilnih žrtva, UHDDR-a, roditelja poginulih branitelja, udovica poginulih branitelja, županijske HVIDRA-e Zadar, Udruga branitelja oboljelih od PTSP-a, udruge koje njeguje sjećanje na domobrane u Drugom svjetskom ratu te Udruga hrvatskih političkih uznika. Brigadir Hrvatske vojske Ivica Matešić Jeremija pročitao je nekoliko ulomaka iz svoje ratne trilogije rekavši da poginuli nisu bili stranka ni ideologija nego Hrvatska. Stoga su po brigadiru Matešiću i političke stranke trebale polagati vijence zajedno s predstavnicima udruga proizišlih iz Domovinskog rata.
– Na Dan Svih svetih mi se tradicionalno prisjećamo naših poginulih suboraca. S našeg, zadarskog područja u Domovinskom ratu je poginulo oko 300 branitelja, a naša je dužnost da svakom odamo počast. Mi nismo samo danas ovdje, mi smo gotovo svaki dan na grobljima kako se ne bi zaboravila njihova žrtva za slobodu domovine, rekao je ispred koordinacije udruga proizišlih iz  Domovinskog rata Ante Martinac.
Dan prije, Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije podijelila je u Providurovoj palači u Zadru 104 cvjetna aranžmana obiteljima civilnih žrtava. Predsjednica udruge Ljubica Krcić je pritom rekla da je prošle godine podijeljeno 98 aranžmana. Financijska sredstva osigurana su sudjelovanjem na natječajima Grada Zadra.
– Naše obitelji su mirne jer znaju da će svake godine dobiti barem taj aranžman. Sugerirali su mi da je kriza i da ne bismo to trebali raditi, jer je riječ o 18-ak tisuća kuna, ali nama ne pada na pamet jer je to jedino što udruga može dati našim stradalnicima, rekla je Ljubica Krcić.
Udruga je položila cvijeće i na mjestima masovnih grobnica u Škabrnji i Biljanima Donjim.