Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kamen i zemlja spojili Vukovar i Škabrnju

31.10.2011. 23:00
Kamen i zemlja spojili  Vukovar i Škabrnju


Kamen i zemlja ovih dana su spojili Vukovar i Škabrnju, mjesta najvećih stradavanja u Domovinskom ratu. Prošlog tjedna Općina Škabrnja poslala je u Vukovar kamion škabrnjskog kamena koji će se upotrijebiti za izgradnju velikog memorijalnog centra.
– Kamen će biti iskorišten za izgradnju postolja na kojem će se postaviti jedan od uništenih tenkova, agresorske JNA. Zauzvrat, Vukovarci su nam poslali tegljač pun slavonske zemlje koju ćemo mi iskoristiti za gradnju našeg memorijalnog centra na Ražovljevoj glavici. Na taj način će se simbolično spojiti ova dva mjesta najvećih tragedija u suvremenoj hrvatskoj povijesti, ali i produbiti suradnja, rekao je načelnik Općine Škabrnja Luka Škara.
Škara ističe da je za gradnju memorijalnog centra na Ražovljevoj glavici, mjestu pogibije hrvatskih branitelja, ishođena lokacijska dozvola. Centar koji će u konačnici koštati oko 10 milijuna kuna, će se graditi većinom od prikupljenih donacija. Međutim, očekuje se pomoć i Vlade RH te resornog ministarstva branitelja. Početak gradnje očekuje se 2012. Na slavonskoj zemlji, kako kaže načelnik Škara, posadit će se cvijeće u spomen ne sve one koji su dali svoj život za obranu Škabrnje i domovine Hrvatske.