Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Tankerska naizgled uspješno, Ilirija rekordno

Autor: Damir Maričić

31.10.2012. 23:00
Tankerska naizgled uspješno, Ilirija rekordno


Privid uspješnog poslovanja i dobiti Tankerske plovidbe izraz je prodaje tri starija broda tijekom ove godine, dok tekuće poslovanje ostaje opterećeno krizom i gubicima – Ilirija je imala najbolju godinu do sad s rekordnom dobiti od 32 milijuna kuna
U nastavku podnošenja izvješća o poslovanju u trećem kvartalu 2012. godine, odnosno kumulativnu poslovanja u devet mjeseci ove godine, izvješće Zagrebačkoj burzi podnijeli su Tankerska plovidba d.d. Zadar i Ilirija d.d. Biograd na moru. Naizgled ohrabrujuća izvješća za ovdašnje gospodarstvo, jer su oba društva iskazala dobit, vrijede i realno za Iliriju dok je kod Tankerske plovidbe dobit rezultat izvanrednog prihoda.
Tankerska plovidba
Tankerska plovidba kao najveća ovdašnja tvrtka nalazi se već nekoliko godina u jeku krize što je tek odraz svjetske krize brodarstva, poglavito naftnog. To se iz podnijetog izvješća ne vidi. Naime, Tankerska plovibna suprotno lanjskom kretanju u istom ovom razdoblju u devet mjeseci ove godine ima iskazanu tekuću – dobit, umjesto desetaka milijuna kuna gubitaka. Točnije iskazana je dobit od 15,5 milijuna kuna. Ukupni prihodi tvrtke iznosili su u ovom razdoblju 760,5 milijuna kuna, dok su rashodi bili 745 milijun kuna. Time je tekući račun dobiti i gubitka ispao pozitivan.
No kako piše u bilješkama uprave – Društvo je u promatranom razdoblju ostvarilo dobitak u iznosu od 100.662.357 kuna prodajom brodova “Petar Zrinski”, “Frankopan” i “Dalmacija” po odbitku knjigovodstvenog iznosa i povezanim rashodima prodaje. To je, dakle, i temeljni razlog ovako iskazanog poslovanja. Naime, iz tekućeg poslovanja, a bez prodaje starijih brodova društvo koje čini više od 10 posto poslovanja ukupnoga gospodarstva Zadarske županije imalo je značajne gubitke.
Za ilustraciju očekivanja s osnove redovnog poslovanja dovoljno je promotriti račun dobiti i gubitka bez ovog izvanrednog prihoda. Vidljivo je to kroz treći kvartal u kojem nije bilo prodaje brodova. U njemu je Tankerska plovidba uprihodovala 163 milijuna kuna, dok je lani u istom razdoblju uprihodovano 220 milijuna kuna, a i tada je bila kriza i vozarine preniske. Istovremeno su rashodi u trećem kvartalu iznosili 193,5 milijuna kuna, odnosno u tom je kvartalu nastalo 30 milijuna kuna gubitka.
Temeljni zadarski gospodarski subjekt, i najveća hrvatskog brodarsko poduzeće, time nastavlja broditi kroz teška i depresivna krizna vremena. Vozarine na svjetsko tržištu iznimno su niske i nema naznaka njihova skorog oporavka. Izraz su kako svjetske krize koja ne jenjava, s posljedicama na potrošnju nafte, kao i obima svjetske trgovine. Istovremeno se i dalje događa rast raspoložive svjetske flote na ionako premalo posla i preniskim vozarinama.
Ilirija
Nasuprot toga Ilirija d.d. iz Biograda na Moru nastavlja svoje dugogodišnje, uspješno poslovanje ovog puta s novim, još boljim učincima. Ilirija je devet mjeseci završila sa 32 milijuna kuna dobiti, dok je u istom vremenu lani imala dobit od približno 27 milijuna kuna. Sam poslovni prihod iznosio je više od 103 milijuna kuna (kažimo da je time bitno veća od Borika koji smo nedavno predstavili s gubitkom od 2,8 milijuna kuna), te je time i druga turistička tvrtka po prihodu na području Zadarske županije. Izvješće najvećeg Turisthotela očekujemo svaki dan.
Do tog izvješća, ali i nakon njega, Ilirija ostaje jedna od zvijezda ovdašnjeg gospodarstva u teškim, kriznim vremenima koja očito ne pogađaju najbolje u turizmu. Prihod Ilirije je kako vidimo povećan više od 10 posto (lani je u usporedivom vremenu iznosio 93 milijuna kuna), a toliko je rastao prihod trećeg kvartala u kojem se, inače ostvaruje “skorup” turističkih prihoda, odnosno 58 milijuna kuna od ukupno 103. Ilirija je specifična utoliko što sadržavajući komponentu hotela, marine, kampa itd. odnosno svih elemenata turističkog poslovanja nema gubitke niti zimi kada hladni pogon u velikoj mjeri pokriva godišnja naplata vezova u marini – trećoj najvećoj na našoj strani Jadrana.
Ukupni prihod od 103 milijuna uz rashode od 71,5 milijuna doveo je tako Iliriju do rekordnog do sada zabilježenog dobitka. Naravno da do kraja godine prihodi neće biti bitniji, iako je listopad bio dobar. U studenom i prosincu su prihodi turizmu umanjeni, istina i rashodi, te će do kraja godina Ilirija vjerojatno ostati pri dosad najboljem rezultatu.


 MARASKA S MALOM ALI – DOBITI


Maraska d.d. ostvarila je u devet mjeseci ove godine poslovne prihode u iznosu od 98,9 milijuna kuna, uz rashode od 93,2 milijuna kuna te u konačnici završla s tekućom dobiti nakon dugog vremenskog razdoblja.
Prihodi su u odnosu na isto razdoblje prethodne godine povećani za 6,1 miljuna kuna (2011. 92,8 milijuna kuna) odnosno za 6,6%. U navedenom razdoblju ostvareni su prihodi od prodaje proizvoda i usluga u zemlji u visini 79,0 milijuna kuna što predstavlja rast od 4,6%. Ostvareni prihodi od prodaje na inozemnim tržištima u visini 16,1 milijuna kuna u razdoblju od 1. 1. do 30. 9. 2012. godine viši su u odnosu na isto razdoblje 2011. godine za 27,8%.
U istom razdoblju Maraska d.d. ostvarila je poslovne rashode u iznosu od 93,2 milijuna kuna dok su u istom razdoblju prethodne godine poslovni rashodi iznosili 89,4 milijuna kuna. U strukturi poslovnih rashoda značajan je rast materijalnih troškova u odnosu na isto razdoblje 2011. godine za 9,1% zbog povećanja proizvodnje i zbog povećanja cijena sirovina i materijala. Povećani su i troškovi amortizacije u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je posljedica aktivacije nasada višnje maraške krajem 2011.
Rashodi po osnovu kamata i tečajnih razlika su povećani u odnosu na isto razdoblje 2011. godine za 14% što je posljedica povećane zaduženosti i porasta tečaja ino valuta. Za period siječanj-rujan 2012. godine ostvarena je dobit od 306 tisuća kuna.