Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Krizanteme, sjećanje i molitve

31.10.2013. 23:00
Krizanteme, sjećanje i molitve


Običaj je donijeti cvijeće i upaliti svijeću, no važnije od toga je pomoliti se za duše naših najdražih kojima je ovdje posljednje počivalište. Ovaj dan mi je jako značajan, ističe Klanac


Cvijeće, svijeće i molitve – Blagdan Svih sveti u Zadru obilježava se s jednakim pijetetom oduvijek. Cijele obitelji, od najstarijih do najmlađih uputile su se odati počast najmlijima koji su napustili ovaj svijet.
Najveća gužva bila je ujutro, te popodne poslije ručka.
Tražilo se parkirno mjesto i naravno krizanteme. Većini Zadrana najjednostavnije je bilo uzeti cvijeće pred ulazom na zadarsko Gradsko groblje, pa su tako pojedini prodavači s poslom bili gotovi već do podne.
– Kupuje se sve, ovisno mogućnostima, pojedinačne cvjetovi, ali i buketi. Ipak, Zadrani misle na svoje najmilije i to se vidi, kazao je Ante, jedan od prodavača, koji je svoju ponudu rasprodao jako brzo.
Najviše se preferiraju buketi, od sto kuna, ali i cvijet po cvijet. Cijene su različite, od dvadeset pa do sto kuna. Cvijećem i svijećama na grobovima najmilijih svi su ih se sjećali u mislima, pa tako i poginulih branitelja čija imena su ispisana na ploči odmah po ulasku na groblje.
– Došli smo izmoliti molitve za naše najbliže za hrvatske branitelje, kojih se sjećamo s velikim pijetetom, ponosom, s velikom radošću i suzama u očima, kazao je Marijan Klanac dodajući kako on na groblje dolazi i češće.
– Običaj je donijeti cvijeće i upaliti svijeću, no važnije od toga je pomoliti se za duše naših najdražih kojima je ovdje posljednje počivalište. Ovaj dan mi je jako značajan, ističe Klanac.
Od cvijeća, važnije je, kaže, zapaliti svijeću, a još važnije pomoliti se.
– Ima jedna koja kaže „kad usahnu vijenci na grobovima naših najmilijih miris njihova života ostat će vječno među nama koji ćemo ih se s ponosom sjećati, poručio je ovaj Zadranin.