Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Izgradnja zadarskog Hiltona nije upitna

Autor: Siniša Klarica

30.11.2009. 23:00
Izgradnja zadarskog Hiltona nije upitna


Zadarske građevinske tvrtke Duca, Jadraninvest zajedno s irskim partnerom Harte holdingom ovih su dana u Münchenu pred ljudima Hiltona za Europu predstavili idejna rješenja budućeg kongresnog hotela u neposrednoj blizini velikog trgovinskog centra City Gallery u Zadru
Unatoč navodima nekih stranih medija specijaliziranih za poslovanje nekretninama, projekt izgradnje hotela s četiri zvjezdice na zadarskom Polačišću se nastavlja. Zadarske građevinske tvrtke Duca, Jadraninvest zajedno s irskim partnerom Harte holdingom ovih su dana u Münchenu pred ljudima Hiltona za Europu predstavili idejna rješenja budućeg kongresnog hotela u neposrednoj blizini velikog trgovinskog centra City Gallery u Zadru. Idejna rješenja ljetos su ponudili zadarski arhitekti na natječaju i to: Francesca Gotovina, Bogdan Maro, Pero Marušić, Igor Pedišić i tvrtka D&Z. Iako je najavljeno, od sudjelovanja na natječaju odustao je poznati zadarski arhitekt Nikola Bašić.
– Idejna rješenja predstavili smo odgovornima u Hiltonu, a nakon definiranja promjena u idejnim rješenjima, definirat ćemo odredbe natječaja za projekt hotela. Moram naglasiti da mi još nismo potpisali ugovor s Hiltonom, ali je dogovoreno da će superviziju projekta obavljati ljudi iz poljske tvrtke koja upravo gradi Hilton u četvrtom po veličini poljskom gradu, Wroclawu. Dakle, nema nikakvog odgađanja il odustajanja od projekta jer su u njega uložena velika sredstva, rekao nam je prvi čovjek tvrtke „Duca” d.o.o. Antonio Duca.
Duca opovrgava da je riječ o poslu s poljskim partnerom koji je samo zakupio brand Hilton i po njemu gradi hotele po Europi, kako se ovih dana moglo čuti u zadarskoj graditeljskoj javnosti. Što više, Duca naglašava da se radi o izvornom Hiltonu Europa koji ima tri klasifikacije svog branda: Hilton, Hilton Double Tree i Hilton Garden Inn.
– Iz razgovora smo zaključili da će Zadar, na osnovi podataka sa svog tržišta, sigurno dobiti hotel iz franšize „Hilton – Double Tree”. To ocjenjujemo primjerenim za veličinu našeg grada. Također smo na razgovorima definirali vrijednost investicije koja se kreće između 35 i 40 milijuna eura s kojom bi naš grad dobio jedan reprezentativan hotel, rekao nam je na kraju Antonio Duca koji je naglasio da je riječ o potpuno privatnoj inicijativi koja se financira s privatnim novcem, pa ne vidi zašto bi se u javnosti plasirale informacije o navodnoj odgodi gradnje.
Dojam o odgodi aktivnosti na gradnji najvjerojatnije je prouzročila činjenica da sudionici natječaja za gradnju hotela na Polačišću nisu od investitora dobili nikakve povratne informacije o sudbini njihovih projekata iako je natječaj završen još 10. srpnja. Duca je dodatno opovrgnuo da u njihovom „dealu” sudjeluje i splitski gradonačelnik Željko Kerum koji također posjeduje nekretnine u blizini. Kerum, po Duci, tek samo posluje s istim partnerima.