Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Malo mjesto s velikim običajima

Autor: Katina Vrsaljko

30.11.2009. 23:00
Malo mjesto s velikim običajima

Foto: Filip BRALA



U Gradskoj knjižnici Zadar jučer je svečano otvorena izložba «Dite iz Novigrada u tradicijskoj kulturi» autora Jadrana Anzulovića, sakupljača Etnografske zbirke Novigrad. Izložbu čine fotografije novigradske djece stare do 150 godina, replike starih dječjih nošnji, igračke i ostali artefakti koji su inače dio stalnog postava Etnografske zbirke Novigrad.
U knjižnici su se sinoć okupili brojni Novigrađani i njihovi prijatelji, a pozdravio ih je prvo Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar.
– Moja uspomena iz Novigrada se veže uz otvaranje Knjižnice i čitaonice Novigrad prije nekoliko godina. Pokazalo se da to malo mjesto s velikim obzirom i njegom drži do svoje bogate baštine i njeguje svoje običaje, rekao je Pehar te dodao kako je sretan što je novigradsko kulturno blago izašlo iz njihovih domova.
Nekoliko riječi o samoj izložbi rekao je i sam autor te zahvalio svojim pomagačicama Sretani Ivčić, Stoši Blašković, Katini Baždarić, Ljuboslavi Sinovčić, Sretani Ivčić i Slavki Anzulović što su obogatile tekstilni odjel novigradske Zbirke. One su isplele neke od artefakata ove izložbe kao što su vezena jastučnica -intimela i vezena plahta -lancun za dječju kolijevku u vezu šav i ažur, zatim travešicu za djevojčice, pupu – lutku od tkanine, pletene papučice i ostalo. Uz to, vitrine u Gradskoj knjižnici će do 12. prosinca krasiti i replike dječje nošnje, haljinice za muško dijete, šiljasti predmeti za zaštitu od more (zlog nadnaravnog bića u obliku žene) te igračke kao što je koprljača.
Ovi artefakti čuvaju brojne običaje starih dječjih običaja u Novigradu. Tako je, na primjer, izložena i suknena čarapa -kalca u kojima su djeca za Sv. Nikolu i Sv. Lucu nalazila darove – ako su bila dobra dobivala bi smokve i bademe (mendule), a ako su bila zločesta dobivala bi ugalj (ugorak).
Svečano otvorenje izložbe uveličao je nastup KUD-a Fortica iz Novigrada, Mandolinskog sastava OŠ Novigrad i novigradskih solista Vlade Paštrovića i Ante Ivčića koji su izveli kola Zadarski tanac i Promenadu te pjesmu Ružo crvena.