Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za kraj pronaći lijek za “farmaceute”

30.11.2010. 23:00
Za kraj pronaći lijek za “farmaceute”


Pred Zadranima je dvoboj posljednjeg kola jesenskog dijela prvenstva protiv Slaven Belupa koji moraju dobiti. Pobjeda bi zaokružila više nego solidnu jesen, a Zadar zadržala u sredini prvoligaške ljestvice
U 17. kolu Prve HNL Zadar je poražen u Karlovcu od istoimenog domaćina minimalnim rezultatom 1:0. Bila je to utakmica koja je igrama u nemogućim vremenskim uvjetima, cijeli teren prvoligaša iz grada na četiri Rijeke bio je prekriven snijegom. Nešto bolje bili su oćišćeni tek šesnaesterci. Svatko normalan tu bi utakmicu bio odgodio, ali ne i sudac Zlatko Šimčić iz Koprivnice. Vidi čuda, baš iz Koprivnice, od kuda na Stanove stiže sljedeći Zadrov suparnik Slaven Belupo. Stoga i ne treba čuditi činjenica da je podijelio četiri žuta kartona, i to sva četiri igračima Zadra (Skočibušić, Santini, Pezo i J. Bilaver). A tek je Josipa Bilavera uspio “skinuti” iz sastava za utakmicu protiv Slaven Belup.
Ledeno polje
I sami igrači Zadra svjedoče da su uvjeti za igru bili nemogući, lopta uopće nije odskakala o travnjak, a nakon svakog klizećeg starta igrači su radili bolne grimase. Istini za volju moramo realno i naglasiti da je Karlovac zasluženo pobijedio, ali ne zbog terenske nadmoći i prilika jer ih je Zadar imao više, nego zbog jednostavnog razloga što su pogodili Gluićevu mrežu. Jerneić je bio strijelac tog pobjedonosnog zgoditka Karlovca i Zadrani su put Donatova grada krenuli bez plijena.
Što se tiče ostalih utakmica rezultati su većinom očekivani. Iako su se u gradu podno Marjana nadali da će Rijeka pobijediti Dinamo na Kantridi, to se nije dogodilo. Beqiraj i Badelj su bili strijelci za “modre” dok su Riječani uspjeli samo promašiti najstrožu kaznu i to Đalović. Hajduk je na jedvite jade na Poljudu slavio protiv Osijeka i zadržao sedam bodova zaostatka za liderom iz metropole. Činjenica je da je Hajduk u evidentnoj krizi, a možemo se samo nadati da će uskoro iz nje izaći i prvenstvo ipak učiniti zanimljivijim.
Trećeplasirana Cibalia je na svom terenu uvjerljivo slavila protiv Šibenika. Mršićeva momčad lako se obračunala s momčadi sa Šubićevca, završilo je 3:1 za domaćina. Split je u nedjeljnom dvoboju uspio osvojiti bod u Varaždinu i ostati četvrti na ljestvici s 27 bodova na svom kontu, dva boda manje od Vinkovčana. Zagreb pada sve niže, a Istra se sve više diže. Na svom terenu u Kranjčevićevoj “pjesnici” su poraženi 0:1, a pogodak za Istrijane dao je Šehić. Sad je Zagreb 13. s 20 bodova, a Istra 1961 15. s 15 bodova. Lokomotiva je na svom terenu slavila protiv Hrvatskog dragovoljca 3:2 i tako skočila na 12. poziciju dok dragovoljci uvjerljivo drže dno prvoligaške ljestvice. Za kraj smo ostavili utakmicu Slaven Belupa i Intera, a razlog je jednostavan, Zadar igra upravo protiv Koprivničana u sljedećem kolu. U Koprivnici je bilo 0:0, rezultat koji može ohrabriti Zebića i njegovu družinu
Pobjeda za kraj
Zadar je nakon poraza u Karlovcu pao tek za jedno mjesto, sada su 10. s 22 boda, a na ljestvici ih je preskočio upravo Karlovac koji ima bod više. Zadrani se jednostavno ne smiju previše obazirati na tu utakmicu jer pred njima je dvoboj posljednjeg kola jesenskog dijela prvenstva protiv “farmaceuta” koji moraju dobiti. Pobjeda bi zaokružila više nego solidnu jesen, a Zadar zadržala u sredini prvoligaške ljestvice. Bit će teško, u to nitko ne sumnja, ali kada se zna koliko bi značila tri boda i kako bi se u slučaju pobjede moglo mirno na zimsku stanku, vjerujemo da igračima Zadra ništa neće biti teško. Uostalom, petoplasirani Inter je dohvatljiv jer ima 25 bodova. Zar treba još motiva?
Naravno treba uzeti u obzir i ostale parove 18. kola Prve HNL, ali ne obazirati se previše na njih. U petak će svoje dvoboje odraditi Hrvatski dragovoljac i Rijeka te Inter i Cibalia. Vjerujemo da će se Riječani bez obzira što su gosti lako obračunati s dragovoljcima. Što se tiče druge utakmice to je svojevrsni derbi 18. kola jer se sastaju trećeplasirana Cibalia i petoplasirani Inter. Favorita jednostavno nema u tom dvoboju, sva tri znaka su moguća. U subotu će biti odigrane četiri utakmice. Osim Zadra i Slaven Belupa, ogledat će se Istra 1961 i Lokomotiva, Split i Karlovac te Osijek i Zagreb. Domaćini su u sva tri dvoboja svojevrsni papirnati favoriti, ali favoriti ne pobjeđuju uvijek. Nedjelja je dan za utakmice dva hrvatska predstavnika u Europskoj ligi, Dinama i Hajduka. Čini nam se da Dinamo ima nešto lakši posao, na Maksimiru će ugostiti Varaždin. S obzirom da su Varaždinci već prodali svog kapetana Brezovca “modrima” čini nam se da već unaprijed možemo upisati bodove lideru prvenstva. Hajduk će u goste Šibeniku. Splitskim “bilima” nikada nije bilo lako igrati na Šubićevcu, pa vjerojatno neće biti ni ovoga puta. Obje momčadi su u svojevrsnoj krizi, Šibenik želi što prije s dna ljestvice, dok Hajduk sebi ne smije dozvoliti kiks i dodatno povećanje bodovnog zaostatka za Dinamom. U svakom slučaju sljedeće kolo nam donosi pregršt zanimljivih dvoboja. Nama je naravno najzanimljiviji onaj iz Stanova.