Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Budiša: HDZ uljepšava povijest, Kukuriku budućnost

30.11.2011. 23:00
Budiša: HDZ uljepšava povijest, Kukuriku budućnost


U ovoj kampanji nije bilo pravog  sučeljavanja programa. Medijska gužva prekrila je prave sadržaje. Radi pravila o  praćenju izbora u medijima,  ono što je relevantno bilo je  prekriveno, a ono efemerno,  često redikulozno bilo je u  prvom planu. Očito je da su  izborna pravila ankrona,  stvorena onda kad utjecaj  nisu imale društvene  mreže.Tako je očito da ni u  subotu nije potrebna izborna  šutnja, rekao je danas u Zadru nositelj liste HSLS-u 9.  izbornoj jedinici Dražen Budiša.
Po Budiši nužno mijenjati  izborni zakon i te pomoću  otvorenih lista pojačati utjecaj građana, a ne stranaka  na rezultate izbora. Također  je potrebno mijenjati izborne jedinice jer je očito da iza  kandidata koji je prošao, ne  stoji podjednak broj  građana.
– Kampanja je prekrila bit  programa. Na jednoj strani  HDZ uljepšava noviju povijest i sadašnje stanje, a na  dugu stranu Kukuriku  uljepšava ono što nas čeka.  HSLS ne nudi nerealna  obećanja jer se situacija kako kod nas, tako i u  okruženju, svaki dan dramatično pogoršava. Bolje neće  biti niti nakon izbora. Npr.  Hrvatska ima u prvom tromjesečju rast BDP-a od svega  0,6 posto, a Mađari 1,5 posto  pa su odlučili prihvattiti  MMF. Mi danas imamo situaciju da u Španjolskoj  pobjeđuju one stranke koje  su obećale bolne rezove, rekao je Budiša dodajući kako  se proračun RH mora smanjiti za deset milijardi kuna  jer će u protivnom kreditni  rejting padati, što znači da  vlada nije spremna za zaokret. Dogodit će se, naglašava Budiša, predominacija jedne opcije koja je protiv volje većine građana, baš  zbog izbornog sustava kojeg  treba mijenjati.
Budiša se založio da se  zabrani objavljivanje anketa  u medijima 2-3 mjeseca prije  izbora jer je očito su krivotvorene i služe kao medijski reket.
– Političke stranke objavljuju ankete kao plaćeni  oglas u medijima. Ankete  imaju ulogu protežiranja  većih stranaka, pa je očito da  se tu radi o reketu, rekao je  Budiša.
Odgovarajući na nekoliko  novinarskih pitanja Budiša  se dotaknuo i slučaja Boljkovac rekavši načelno da  ne može komentirati odluke  Ustavnog suda koje se moraju poštivati, ali da je svaka  nevina žrtva jednaka jer se  radi o ljudima. Stoga su i  zločini jednaki, ali da je procesuiranje zločina koji su se  dogodili nakon 1945. prva  počela koalicijska vlada kojoj  je na čelu bio Ivica Račan.  Odgovarajući na optužbe da  je baš on 2000. godine doveo  20.000 komunista ponovno  na vlast, Budiša je rekao da  je barem dva puta toliko  bivših komunista skinuo te  godine s vlasti, budući da ih  je toliko bilo u HDZ-u. Te  2000. nije bio problem pobijediti HDZ koji je skupio  nešto oko 20 posto glasova.
Na izjavu premijerke Kosor da će Kukuriku, kad  dođe na vlast, hapsiti  HDZ-ovce, Budiša je odgovorio da bi svaki oblik političkog revanšizma bio katastrofa za političku perspektivu  Hrvatske. No isto  tako,  upitao se zar  pod vlašću Jadranke Kosort  nije pod udar zakona došao  priličan broj HDZ-ovaca,  premijer, a 1/3 vlade ili je  smijenjena ili je kazneno gonjena. Stoga politiku treba  izbaciti iz pravosuđa i policije, rekao je na kraju tiskovne konferencije Dražen  Budiša dodajući da se konačno treba definirati do koje razine trebaju ići političke  promjene nakon izbora i koje su funkcije podložne promijenama.