Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

I od nas se traži da nosimo križ

30.11.2011. 23:00
I od nas se traži da nosimo križ


Blagdan Sv. Andrije, prvog apostola kojeg od početka 15. stoljeća slavi, štuje i hodočasti vjernički puk Rudića i Garića, jučer je svečano proslavljen. Na središnjem euharistijskom slavlju održanom u svečevoj crkvi u molitvi i zajdništvu okupili su se brojni vjernici i hodočasnici. Uz sudjelovanje domaćeg župnika i dekana ražanačkog dekanata don Damira Juričina, župnika Vinjerca i Slivnice don Stjepan Vinka te župnika Starigrada i Selina don Marinka Jelečevića svečanu homiliju je održao župnik susjedne župe Radovin, don Srećko Frka Petešić.
– Sv. Andrija apostol svijetli nam je primjer kako izvršavati svoje poslanje kao ljudi, kršćani i vjernici. Budimo i mi apostoli 21. stoljeća kako to od nas zahtijeva sv. Andrija, kazao je don Juričin.
Don Srećko Frka Petešić je u svojoj nadahnutoj propovijedi istaknuo nemjerljiv doprinos i ulogu Sv. Andrije u životu svakog vjernika.
– Božja riječ koja nam odzvanja u ušima sili nas da se malo nad njom zaustavimo, o njoj razmislimo i vidimo na koji način je primijeniti u svom životu. Sv. Andrija je bio prvopozvani od strane Gospodina. Za njim su se odazvali i ostali apostoli Petar, Jakov, Ivan ukupno njih 12. Oni su poslanici Božji, poslanici koji su došli među ljude naviještati radost evanđelja. I mi smo danas došli ovdje čuti poruku Božju, koja nas iznutra mora prožeti, koja mora promijeniti naše živote i koja nas mora učiniti navjestiteljima svega dobroga. Mi nećemo biti razapeti kao sv. Andrija na križu, ali od nas se traži da svaki dan nosimo križ života, poručio je don Srećko Frka Petešić.
Inače, sv. Andrija bio je ribar brat Šimuna zvanog Petar. Predaja kaže da je raspet na tzv. Andrijinom križu u obliku slova X u Aheji u grčkom gradu Patrosu, odakle su mu poslije relikvije prenesene u Carigrad, a zatim u Italiju. Njegova glava 1462. godine bila je prenesena u Rim, a natrag u Grčku ju je vratio papa Pavao VI. Njemu u čast podignute su brojna crkvena zdanja, a među njima najpoznatije su dva u Rimu.