Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Traže se igrači s karakterom za promjenu krvne slike

30.11.2011. 23:00
Traže se igrači s karakterom za promjenu krvne slike


Tužno je gledati Gorana Vrbanca, možda i najboljeg šutera lige, da toliko puta ostaje sam, u stavu spremnom da primi loptu i zabije koš, a da ga nitko ne vidi


“Opalio” je sportski direktor Zadra Branko Skroče svom raspoloživom artiljerijom po igračima nakon užasnog poraza Zadra u Splitu. Nije poraz u Splitu užasan samo zato što je utakmica izgubljena. I da je izgubljena glatko od objektivno lošije momčadi. I da je izgubljena glatko od objektivno lošije momčadi koja je nastupila bez tri igrača iz prve petorke, od kojih su dvojica nositelja.
Problem je što su igrači Zadra u Splitu (kao i protiv Zaboka) izgledali kao da im se neda igrati košarka. Ne da ne znaju, već da im se neda. A to je neoprostivo.
– Ozlijeđeni su im Katić i Grgurević pa je na početku utakmice otpao i Dijan. Dobili su nas sa dva i pol igrača i to potpuno zasluženo. Napravili su nas smiješnima, toliko da je to bilo ružno za gledati. Ne znam zašto se igrači nisu držali dogovora. Fintirali su da igraju obranu, a u napadu je sve bilo prestatički – kaže Skroče te je dodao.
– Ponovno se vidio problem u organizaciji igre. Naši playmakeri za sada nisu uspjeli razigrati momčad, dok je Subotić, primjerice, radio što god je poželio. Jasno je da nam treba pojačanje na toj poziciji. Naravno, nije problem samo u njima. Jednostavno, nismo momčad. Ne znam zašto je to tako, ali očekujem da nam igrači počnu davati neke odgovore.
A problem se manje-više nalazi u te dvije Skročine izjave.
Problem nije nastao protiv Zaboka i Splita
No problem nije tu od jučer, problem se dogodio onog trenutka kada je obznanjeno da je Zadar potpisao petoricu igrača u tijeku prijelaznog roka, a nakon toga potpisao, šestog, sedmog pa i osmog. I sve se više čini da se to moglo napraviti i bolje. Ružno je reći (i možda se i zamjeriti nekome) da je napravljena kriva selekcija, ali po svemu sudeći, i ta selekcija nije bila baš najbolja. A to se najbolje može vidjeti po dva faktora. Onaj prvi je, laički rečeno, borbenost.
Jer kako objasniti da momak od 18 godina, kojemu je u petak bila možda i prva prava utakmica u A-1 ligi, pokupi sve lopte pod košem zadarskim “centrima”, koji se nisu niti potrudili skočiti, zagraditi igrača ili ne daj Bože, ući u kontakt. Nije puno bolje bilo niti kod vanjskih igrača, pošto je Subotić probijao gdje mu se prohtije i samo je dijelio lopte pa… kome je zaželio. S druge strane, način branjenja glavnog zadarskog organizatora igre bio je takav da mu se prepusti sav prostor koji želi. Prilikom pick&rolla njegov čuvar je išao daleko ispod bloka, bez imalo agresivnosti i njega i centra, a to što je imao totalnu slobodu zadarski “play” i da šutne i da doda, on jednostavno nije želio, nije imao hrabrosti ili nije znao iskorištavati.
Kriva selekcija
A drugi faktor je također Skroče dobro primijetio. A to je da Zadru itekako nedostaje pravi organizator igre. I tu Zadar šteka itekako. Još se kući i može nešto napraviti, ali kada te u gostima stisnu, treba netko sve to i posložiti. A zadarski organizatori igre do sada nisu uspjeli napraviti ništa što se tiče same organizacije igre. Tužno je gledati Gorana Vrbanca, možda i najboljeg šutera lige, da toliko puta ostaje sam (bilo da je izišao iz bloka ili otrčao kontru), u stavu spremnom da primi loptu i zabije koš, a da ga nitko ne vidi. A Zadar ima dvije sigurne opcije u napadu: naći Vrbanca kad je spreman šutnuti ili spustiti loptu Ivi Ivanovu u reket. I ono što je najtužnije u cijeloj situaciji, Ivanov i Vrbanc, koji se mogu možda u ovakvoj momčadi i zvati zvijezdama, najviše grizu i najviše se čini da im je stalo do pobjede. A gdje su ostali?
Selekcija je napravljena krivo, a za to ipak nisu krivi sami igrači. Netko je njih i doveo, a ipak za te novce, koji su za A-1 ligu ipak solidni, moglo se i trebalo bolje gledati.
Da, Zadru nedostaje organizator igre i u nastavku prvenstva bit će teško bez njega. Dobit će se Dubrovnik, ali Kvarner u gostima i “fajteri” iz Sonik Puntamike? E tu će se trebati potući, a osim par iznimki, Zadrani ove sezoni i nisu momčad koja je spremna potući se.
I još je nešto vidljivo: Zadar nije momčad koja je fizički na nekom ekstravisokom nivou. Dugo je trener Aleš Pipan izbivao s priprema radi obveza s poljskom reprezentacijom i tu su Zadrani (pitanje je zašto) odlučili dovesti kondicijskog trenera iz Splita koji je čak vodio većinu priprema. No s tolikom količinom kondicijskih treninga i s ovako mladom momčadi, trebali bi fizički gaziti protivnike u ovakvoj ligi, gdje kondicijska sprema i nije na bogzna kakvom nivou. Ipak, Zadrani to ne rade. Dapače, često padnu u drugom dijelu, često se događaju neke sitne ozljede…
Sve se više čini da se pogriješilo s mnogo sitnih ili većih detalja. Zadrani ne bi smjeli imati problema da uđu u Ligu za prvaka. S kvalitetnim trenerom poput Aleša Pipana te igračima kalibra poput Vrbanca i Ivanova problema za osvojiti mjesto koje vodi u “elitu” ne bi smjelo biti. Primijeti se da igra Zadra ipak ima glavu i rep i da je momčad dobro vođena, ali ono što manje-više najavljuju iz kluba, određena pojačanja morat će se dovesti za nastavak prvenstva. Dobro je što je doveden Krapić, igrač koji će dobro doći u svim smjerovima, a i posjeduje onu dozu borbenosti i drskosti koja nedostaje danas Zadru. Ali bez organizatora igre bit će zaista teško. Pojačanja se najavljuju, vjerojatno će se tražiti organizator igre, ali tu se ovaj put itekako mora paziti. Ako se pogodi i dovede kvalitetnog igrača, koji će imati znanja razigrati igrače popu Vrbanca, Ivanova pa naposljetku Batura, Olivarija te “zaštićene” Šanga ili Ramljaka koji također ne daju mnogo, a usput će imati i karaktera postati lider svoje momčadi, onda bi se krvna slika Zadra mogla u potpunosti promijeniti (pogotovo) u gostima. S druge strane, ako se dovede još jedan alibi igrač, kojemu je glavni cilj pozvati akciju, dati jedan pasivni pas te se riješiti lopte i pustiti da drugi naprave nešto, bez straha od pogreške, pomaka neće biti. Ipak, u svakom slučaju, svaki su počeci teški. A Zadar je sad ponovo na svojim počecima. Odabran je dobar trener i u svakom slučaju, kakva god bude ova sezona, treba mu se dati vremena i prostora da radi i da nešto napravi.


Vlašić preuzeo Jolly




Hrvoje Vlašić novi je trener košarkaša Jollyja. Zadarski stručnjak, koji se nedavno razišao s BiH prvoligašem Čapljinom, na tom će mjestu naslijediti Nikšu Bavčevića, koji je dobio otkaz nakon prošlotjednog gostujućeg poraza od Zaboka.
– Ovdje sam proveo jednu jako lijepu godinu, u sezoni 2004./05., kada je Šibenik igrao Jadransku ligu, nije mi nepoznat teren. Poznajem većinu igrača i ne trebam se previše adaptirati. Jedina je razlika što je klub ipak znatno organiziraniji nego za vrijeme mog prošlog mandata. Došao sam u izuzetno organiziranu sredinu – prenosi Vlašićeve riječi portal Sportnet.
Povratnički debi na klupi Šibenčana Zadranin će imati sutra, kada na Baldekin stiže vodeća momčad lige, Split.
– Mislim da je momčad u solidnom stanju. Znamo koji su ciljevi i na taj način se moramo ponašati. Mislim da je situacija još uvijek otvorena. Najbitnije je da se odradi dobro ovaj dio do pauze i nakon toga da vidimo što možemo napraviti u smislu doselekcije.
Iz kluba su izvijestili i da je raskinuta suradnja sa zadarskim centrom Denisom Vrsaljkom, koji je ovog ljeta stigao u klub.
R. MOROVIĆ