Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Mladići zadovoljni presudom, zbog speeda neće iza rešetaka!

Autor: Minja Gugić

30.11.2012. 23:00
Mladići zadovoljni presudom, zbog speeda neće iza rešetaka!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Igor Golubović nepravomoćno je osuđen na šest mjeseci zatvora, ali mu je kazna zamijenjena radom za opće dobro na slobodi u trajanju od 60 dana, Alen Muslić svoju je kaznu od osam mjeseci zatvora već odrobijao u pritvoru, dok je Marko Šindija, iako opet proglašen krivim, od kazne oslobođen


Nakon što su trojica 24-godišnjaka prije osam mjeseci na Županijskom sudu u Zadru bila nepravomoćno osuđena zbog pola kilograma amfetamina, Vrhovni je sud presudu ukinuo zbog formalnih razloga te im je jučer Sudsko vijeće Dijane Grancarić i po drugi put izreklo presudu.
Igor Golubović zvani Golub (24) tako je osuđen na šest mjeseci zatvora, no zatvorska kazna zamijenjena mu je radom za opće dobro na slobodi u trajanju od 60 dana. Njegov vršnjak Alen Muslić osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od osam mjeseci, no kako je to vrijeme već proveo iza rešetaka zadarskog Istražnog centra u vrijeme trajanja istrage on je svoju kaznu zapravo već odslužio. Marko Šindija (24) kao pomagač u cijeloj “priči”, iako proglašen krivim, od kazne je oslobođen.
U obrazloženju presude sutkinja Dijana Grancarić je pojasnila kako su Golubović i Muslić optužnicom zadarskog tužiteljstva bili optuženi za posjed “speeda” radi daljnje preprodaje, za što je zakonom predviđena kazna od tri do 12 godina zatvora. No, nakon provedenog dokaznog postupka utvrđeno je kako se radilo, kako je naglasila sutkinja, o nedovršenom kaznenom djelu, odnosno o neprikladnom pokušaju prodaje droge i to droge koja to nije jer se radilo o bijeloj praškastoj tvari u kojoj je bilo amfetamina tek u tragovima.
Imali su volju i namjeru dilati “speed”
– Riječ je o deset puta slabijoj kvaliteti, ali optuženici su imali namjeru, odnosno volju i sve su učinili kako bi došli do te količine amfetamina koju su namjeravali prodavati, no zbog loše kvalitete nabavljene materije u tome nisu uspjeli. Stoga je ovdje riječ o neprikladnom pokušaju – pojasnila je sutkinja Dijana Grancarić.
Prema optužnici kojom su se teretili Igor Golubović je 11. veljače prošle godine oko 22 sata na Liburnskoj obali u Zadru prodao jednom Zadraninu 9,36 grama “speeda”. Potom su Golubović i Alen Muslić 27. travnja prošle godine oko 21.15 sati u mjestu Sveti Petar od jednog Zagrepčanina kupili oko pola kilograma amfetamina kako bi ga dalje prodavali na zadarskom narkotržištu. No, kako je utvrđeno toksikološkim vještačenjem, Zagrepčanin ih je “preveslao” i pod “firmom” amfetamina prodao im bijeli prah za oko 13 tisuća kuna. Marko Šindija ih je vozio svojim “peugeotom” te je bio optužen za pomaganje u kaznenom djelu. Kada su ih zaustavili policajci, drogu su našli pokraj kliznih vrata iza vozača u jednoj kartonskoj kutiji sa dvije plastične vrećice u količinama od oko 362,9 i 108,4 grama.
Zadnju riječ ima Vrhovni sud RH
Dan kasnije premetačinom Golubovićeva stana u Bibinjama, kako je pisalo u optužnici zadarskog tužiteljstva, policajci su pronašli vagu za precizno mjerenje, pet mobitela, pribor za drogiranje s tragovima “speeda” te 310 eura za koje je optužba smatrala da su zarađeni prodajom droge, no to im nije bilo dokazano.
Goluboviću je prvom presudom za dokazanu prodaju dva paketića amfetamina u sveukupnoj količni od 9,36 grama, bila dosuđena kazna od dvije godine zatvora, a sedam mjeseci zatvora bilo mu je izrečeno za pola kilograma “speeda” pa je sud izrekao jedinstvenu kaznu od dvije godine i pet mjeseci. Alen Muslić i prvom je presudom bio osuđena na osam mjeseci zatvora, dok je Marko Šindija od kazne bio oslobođen. Mladići u petak nisu mogli sakriti svoje zadovoljstvo presudama, no zadnju riječ ima Vrhovni sud RH.