Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Šikić političko, a ne stručno rješenje

30.11.2013. 23:00
Šikić političko, a ne stručno rješenje


Novi direktor Odvodnje je Ante Josip Šikić, predavač strojarske grupe predmeta u Tehničkoj školi. Postao je to kao kandidat HSP AS, a o rješavanju problema odvodnje u Zadru zasad ne zna baš puno


Skupština Odvodnje Zadar imenovala je jučer Antu Josipa Šikića za novog direktora. Na tom mjestu Šikić je zamjenio dugogodišnjeg HDZ-ovog direktora Grgu Peronju. Prema mišljenju predsjednika županijskog HSP-a Ante Starčević Rudolfa Dvorskog, Šikićevo imenovanje doprinos je više struci i želji da gradska poduzeća rade bolje nego do sad.
No iz prvih razgovora s novim direktorom, očito je da on nije pripremljen za ovu funkciju. Odmah na početku razgovora javio se prijepor je li Šikić uopće član HSP AS zbog čega je došlo do nesuglasja u izjavama između Dvorskog i predsjednika gradske organizacije Tomislava Šarića. I sam Šikić nije mogao odmah reći je li član HSP AS-a, govoreći nam jučer najprije da je simpatizer, a ne član, da bi nakon nekoliko minuta rekao da posjeduje stranačku iskaznicu, ali da politički nije aktivan.
Kad smo ga jučer pitali kako će se rješavati najveći projekt odvodnje u Zadru, Šikić je samo slegnuo ramenima rekavši da bi o tome govorio kad se upozna s problemima. Na dodatno pitanje koji je to najveći problem odvodnje u Zadru, Šikić je kao iz topa odgovorio pročišćavač Smiljevac i nesnosan smrad. No i tu je Šikić sebi rezervirao malo vremena da se upozna sa situacijom i rješenjem tog problema. Također su izostali odgovori na pitanje je li rješenje nesnosnog smrada izmještanje ispuštanja cisterni sa sadržajem septičkih jama na lokaciju u buduću poslovnu zonu Crno. Šikić također nije dao barem svoje mišljenje o tom problemu.
Vidjevši da se našao na ledu, Šikić je predložio da razgovor bude o njegovom imenovanju, ali i tu je zapelo. Pitali smo ga, naime, kako je postao kandidat za ovo vrlo vruće direktorsko mjesto u jednom od najvažnijih zadarskih komunalnih poduzeća, kad ga je i kako HSP AS kandidirala za tu dužnost, nismo dobili odgovor.
Očito je da je imenovanje ovog inženjera strojarstva i nastavnika strojarske grupe predmeta u Tehničkoj školi u Zadru dio političkog dogovora oko podjele resora HDZ-a i njegovog partnera HSP AS-a, a ne neki dugo i stručno promišljani doprinos rješavanju ključnih gradskih komunalnih problema. Po svemu sudeći Šikić će trebati utrošiti dosta vremena na upoznavanje situacije u Odvonji i s mogućim načinima rješavanja određenih problema. U svakom slučaju neće odmah moći rješavati ni ono što sam smatra najbitnijim, pitanje pročiščivača Smiljevac, a kamo li rješavanje odvodnje visokih zona Zadra. A sve to u vrijeme kad se najavljuje reforma kompletnog sustava vodovodizacije i odvodnje u Hrvatskoj.