Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Danas odluka o produljenju pritvora benkovačkoj sutkinji

30.11.2016. 23:00
Danas odluka o produljenju pritvora benkovačkoj sutkinji


Hoće li sutkinja Općinskog suda Zadar, Stalne službe Benkovac, 36-godišnja A.B. i 51-godišnja G.A., trgovkinja nekretninama iz Benkovačkog sela, koje su uhićene po nalogu USKOK-a 3. studenog ostati i dalje u istražnom zatvoru u Splitu, odlučit će Izvanraspravno vijeće splitskog Županijskog suda u četvrtak.
Objema ženama sudac istrage tog suda je nakon saslušanja tijekom kojeg su negirale krivnju odredio istražni zatvor u trajanju do 30 dana, zbog opasnosti da bi na slobodi mogle utjecati na svjedoke, dok je zahtjev USKOK-a da ih zadrži i kako ne bi ponovile kazneno djelo odbacio.
Prema priopćenju USKOK-a nakon njihova uhićenja temeljem kaznene prijave PNUSKOK-a, žene se sumnjiči da su počinile kaznena djela primanja i davanja mita, zloporabe položaja i ovlasti te poticanja na zloporabu položaja i ovlasti.
– Osnovano se sumnja da je prvookrivljena sutkinja Općinskog suda u Zadru, Stalna služba u Benkovcu, od početka veljače 2016. godine do 3. studenoga 2016., u Benkovcu i Obrovcu, na traženje i sukladno dogovoru s drugookrivljenom vlasnicom agencije za nekretnine, u najmanje 36 predmeta, za obećanu novčanu nagradu, poduzimala sve radnje potrebne za rješavanje statusa nekretnina sukladno interesima stranaka drugookrivljenice, navedeno je tada u priopćenju USKOK-a.
PNUSKOK sumnja da je trgovkinja nekretninama sutkinji predavala dokumentaciju kojom je raspolagala i to zajedno s onom potrebnom za pokretanje sudskog postupka koju je pribavljala prema njenoj uputi. Sutkinja je potom, tvrde iz PNUSKOK-a, sačinjavala tužbe i prijedloge za pokretanje pojedinačnog ispravnog postupka po kojima je kasnije kao uredujući sudac donosila odluke. Na teret joj stavljaju i da je osiguravala da predmeti na temelju tako predane dokumentacije budu dodijeljeni u rad upravo njoj, nakon čega je posredstvom trgovkinje nekretninama, strankama i svjedocima davala pismene i usmene upute o tome kako će svjedočiti i što će ih pitati.
Sukladno dogovoru, stoji u prijavi, sutkinja je zakazivala rasprave i donosila odluke, za što je od drugookrivljene preuzela najmanje 25.300 kuna i 150 eura.