Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

I prije dvije tisuće godina koristile su se iste tehnike ribolova kao danas

30.11.2016. 23:00
I prije dvije tisuće godina koristile su se iste tehnike ribolova kao danas


Čak 110 povijesnih predmeta iz područja antičkog ribarstva predstavljeno je jučer u sklopu prve izložbe autorice Dušanke Romanović u Arheološkom muzeju Zadar. Povod je bio 184. obljetnica Arheološkog muzeja Zadar, no ova izložba će svakom znatiželjniku pružiti direktan i jasan uvid o tome kako se nekoć u antici ribarilo. Pa skoro kao i sad, poručila je autorica.
– Među izloženim predmetima imamo osti, udice, igle za pravljenje mreža i tako dalje… Tehnike ribolova se nisu puno promijenile od same antike, kazala je autorica, dodavši kako je ideja za ovu izložbu nastala prije malo više od godinu dana te je malo po malo rasla do ove velike priče.
Zamišljena je na način da pokaže jedan mali, ali bitan segment svake društvene zajednice. I to od same prapovijesti. Samu izložbu autorica je posvetila svome ocu, za kojeg je kazala da je bio strastveni ribar.
U ime ministrice kulture uzvanicima se obratio predsjednik Hrvatskog vijeća za kulturna dobra Ministarstva kulture RH Miljenko Domijan, istaknuvši kako je Arheološki muzej Zadar velik ponos Zadranima te da ga treba ga čuvati. A i sama izložba je dragocjena stvar, dodao je.
– Ribarstvo je vrlo važan segment koji je hranio narod. Moj dragi prijatelj, s kojim sam održavao ovakve stvari, Zdenko Brusić, okončao je svoj život, no ostavio je trag na ovoj autorici. Možemo biti sretni da imamo ovakve mlade ljude i da to bude zalog da muzej i dalje s radošću funkcionira, poručio je Domijan.