Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Puste želje

Autor: Željana Gardijan

01.01.2009. 23:00


Ono što se u povodu nove godine izgovaralo prigodno i uobičajeno, puno zdravlja, sreće, uspjeha, novaca, ove godine kao da je zazvučalo uvjerljivije pod pritiskom sivih slutnji koje je donijela globalna i domaća gospodarska i financijska kriza. Pod vatrometima silvestarske noći koji su obasjavali nebo nad većim hrvatskim gradovima možda je samo na trenutak prestala gorjeti bojazan kako bi prigodne čestitke mogle ostati samo puste želje.
Teško se oteti dojmu kako se vlast vrti u začaranom krugu pregovora s Europskom unijom i svega onoga što se kao posljedica vanjskih, ali i domaćih gospodarskih prilika, događa u hrvatskom dvorištu.
Susjedi Slovenci sa sagom oko ZERP-a i blokadom pregovora zbog nepostojanja suglasja oko granica kao da žele pokazati da su iako mali, veliki i moćni, a pritisak reformi koje predstavljaju usuglašavanje s europskim zakonodavstvom neke tjera na ironičnu zahvalu Slovencima što nam ne daju u Europu.
Unutar granica cijela je prošla godina potamnjela od nasilja koje se “prelilo” hrvatskim ulicama. Premijer je grmio kako slijedi obračun s mafijom, antikoruptivne akcije trebale su donijeti barem mrvicu katarze hrvatskom društvu, no puno je toga ostalo samo na obećanjima, zapravo prazim riječima. Ubojstvo Ivane Hodak, kćeri odvjetnika generala Vladimira Zagorca, dovelo je do smjene ministara i do nade kako će stvari naglo krenuti na bolje. No, kao da se zaboravilo koliko malo treba da se napravi nešto loše, a koliko puno da se to ispravi, ako je ispravak uopće moguć.
Ono što bi se moglo izvući kao konstanta sadašnje, ali prethodnih vlasti jeste donošenje odluka i zakona na prečac, bez temeljitih analiza i detaljnih pojašnjenja pa se umjesto na provedbu kvalitetno sročenih zakonskih rješenja, vrijeme troši na predbacivanja i bojkotiranja zakona nad kojima vijore ustavne tužbe.
Ministar Milinović, iako mu prezime milo zvuči teško da bi se u prošloj godini mogao nazvati miljenikom javnosti. Puno se trudio, računao, namicao sredstva svome resoru, isticao kako je reforma socijalna, no nikako da aktualnom reformom pomiri interese pacijenta i liječnika. I trebamo svi jedni drugima, jače nego prije, zaželjeti puno zdravlja.
Zemlja će se ubuduće morati obrađivati, bio je odrješit Pankretić, kojemu se onda prigovorili da zakon ne poštuje svetinju privatnog vlasništva. Ministar Primorac naučio je lekciju za državnu maturu, pa sudeći po tome što najavljuje osnivanje tima za potporu samom sebi od njega treba očekivati senzacionalne poteze. Potpredsjednik Vlade Polančec namučio se sa škverovima, Šuker sa financijama, a premijer je zasigurno ispratio tešku godinu.
Nije stoga čudo što je vladajuća garnitura novu godinu dočekala u toplom krilu obitelji dok su tisuće građana otišle na skijanje. Kad se propada neka to bude sa stilom!
Za razliku od štedljivog premijera, predsjednik Mesić u novogodišnjoj čestitci građane je pozvao na potrošnju. U jednome se ipak slažu, treba štititi standard građana i radna mjesta. Kako? Ne rekoše…
Premijer, ljubitelj skupih ura, zasigurno je vidio kako je pet do dvanaest da osim njegovanja vlasti, poduzme nešto za bolji život.
Onda predsjednik, milo za drago, dade orden Šeksu, a on mu oprosti “bijelog miša” i oni dugo i sretno vladaše…