Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ne posustati na trnovitom putu resocijalizacije

Autor: Katina Vrsaljko

01.01.2010. 23:00
Ne posustati na trnovitom putu resocijalizacije


Nastavit ćemo s radionicama i izrađivati prigodne predmete za Valentinovo, poslije toga za Uskrs. Na taj način i naše članice koje vode radionice ostaju u aktivnostima udruge iako su još prije dvije godine izašle iz terapijskih zajednica i prošle onaj prvi dio resocijalizacije, kaže Kabić


U novoj radnoj godini podsjetili smo se zajedno sa Sinišom Kabićem što je sve njegova udruga Porat napravila u pomoći apstinentima od droga. Od 2003. godine kad je udrugu Porat osnovala nekolicina liječenih ovisnika, svi članovi se trude na različite načine pomoći ovisnicima koji su izašli iz terapijskih zajednica da prođu trnovit put resocijalizacije.
Novi početak
Osim svakodnevnih pomaka na tom putu, jedan od najvećih uspjeha je taj što je vrlo mali broj recidivista, kako kaže Kabić, možda jedan slučaj u dvije godine.
Udruga trenutačno broji 56 registriranih članova, a uz to ima i svojih prijatelja i pomagača.
Punim nazivom, Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat, uz redovna sastajanja, humanitarne akcije, čišćenje infektivnog otpada i javne tribine, prošle je godine provodila tri velika projekta. Projekte piše Kabić na način da odgovaraju Nacionalnoj strategiji za suzbijanje zlouporabe opojnih droga.
– Projekt “Zdrav sam i kreativan” financiralo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a radi se o kreativnim radionicama koje su vodile apstinentice iz udruge. Polaznici radionice najviše se vesele druženju, a osim toga na radionicama su kroz nekoliko mjeseci nastali lijepi radovi koji su povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti bili izloženi u Ogranku Arbanasi Gradske knjižnice Zadar, ističe Kabić.
Izložba nije bila prodajna već donorska. Svatko je mogao ostaviti simboličan iznos za komad nakita, oslikanu majicu, božićnu čestitku i ostale radove koje su izradili apstinenti.
– Projekt je završen, ali mi ćemo u aranžmanu udruge nastaviti s ovim radionicama te izrađivati i prigodne predmete za Valentinovo, poslije toga za Uskrs i tako redom. Na taj način i naše članice koje vode radionice ostaju u aktivnostima udruge iako su još prije dvije godine izašle iz terapijskih zajednica i prošle onaj prvi dio resocijalizacije, kazao je Kabić.
Jedan od najvažnijih koraka na putu od ovisnika do apstinenta u uspješnoj resocijalizaciji jest sam odlazak u terapijsku zajednicu.
Zato Vladin ured za suzbijanje zlouporabe opojnih droga financira savjetovalište za odlazak u terapijske zajednice, projekt pod nazivom “Novi početak”.
Kabić, kao voditelj savjetovališta, kroz razgovore s ovisnikom i njegovom obitelji pokušava animirati ovisnike da se uključe u terapijske zajednice, podržava ih, razgovara i surađuje sa sudom i policijom…
“Želim zdrav život”
Kako dodaje, velik broj ovisnika je za odlazak u terapijsku zajednicu uspio odobrovoljiti dr. Andro Mardešić, psihijatar u Službi za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Zadar.
Kabić još ističe da oni kao udruga nisu zagovornici metadonske terapije.
Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi financiralo je i projekt udruge Porat pod nazivom “Želim zdrav život” koji traje do travnja, a uključuje redovne aktivnosti udruge. Taj projekt se financira iz sredstava od igara na sreću.
Udruga Porat je posredovala i u projektu resocijalizacije ovisnika o drogama koji su završili neki od programa odvikavanja. Radi se o sufinanciranju poslodavaca koji zapošljavaju liječene ovisnike. Nositelji programa su Zavod za zapošljavanje, Centar za socijalnu skrb i Zavod za javno zdravstvo – Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, a nedavno su istaknuli kako je projekt vrlo loše iskorišten.
– Vjerujem da projekt dosad nije imao puno uspjeha zbog straha apstinenata od stigmatizacije. Bilo bi dobro kad bi samo poslodavac znao da se radi o liječenom ovisniku kako bi bio zaštićen od te učestale pojave. Ipak, projekt ide dalje i svi rade na tome da se unaprijedi, da se bolje informiraju poslodavci pa da zapošljavanjem resocijalizacija bude potpunija, zaključio je Kabić.
Udruga Porat zadnjih je godina organizirala nekoliko humanitarnih koncerata, a za ovu godinu najavljuju koncert TBF-a koji bi se trebao održati na proljeće.
U ovoj novoj godini i njih čeka puno truda i rada, ali time zasigurno i poželjnih novih radnih pobjeda.