Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nije nerealno očekivati olimpijsku normu

01.01.2012. 23:00
Nije nerealno očekivati olimpijsku normu


Na kućnu adresu stiglo mi je 12 punih stipendija od američkih sveučilišta. Imao sam ljude koji su me preporučili, ali prije svega su moji rezultati bili dovoljna pozivnica. Bio sam četvrti junior na svijetu i to mi je bila ulaznica
Stipe Žunić, zadarski atletičar ovih dana se odmara u Zadru. Naime, mladi Zadranin dobio je stipendiju američkog sveučilišta “University of Florida”, koja mu je omogućila vrhunske uvjete za treninge i školovanje.
– Ovo mi je druga godina u Americi i mogu reći da sam maksimalno zadovoljan svime. Od uvjeta za trening pa do uvjeta za školovanje. Sveučilište koje pohađam, University of Florida smatra se jednim do deset najboljih američkih sveučilišta. I u sportskom i u akademskom smislu i onome koji završi jedan ovakav studij sigurno je da će se neka vrata kasnije mnogo lakše otvarati – objasnio je Žunić, koji je zadovoljan učinjenim u 2011. godini.
– Mogu biti apsolutno zadovoljan cijelom 2011. godinom, no najvažnije je ono što slijedi, a to je 2012., koja je i Olimpijska godina. 2011. je završila uspješno, ali mislim da je mogla biti i malo bolja. Vrhunac sezone je bilo Europsko prvenstvo do 23 godine u Češkoj, gdje sam ostvario svoj cilj i kao deseti ušao u finale, unatoč jako lošim uvjetima koji su vladali tada na natjecanju.
Odlična 2011.
Loši uvjeti?
– Prije svega mislim na kišu i nevrijeme koje se dogodilo tijekom natjecanja.
No, u finalu ste morali odustati od bacanja?
– Na žalost zaradio sam ozljedu ramena. I to baš radi hladnoće i takvih uvjeta. Nisam bio jedini. Mnogi su morali odustati od natjecanja radi iste ozljede. Ja sam jedini doduše od njih uspio doći do finala, no u tom finalu sam samo jedan hitac bacao. Šteta što nisam mogao pokazati toćno gdje sam i koliko vrijedim. U kvalifikacijama sam bacio rezultat koji je samo dva metra slabiji od mog osobnog rekorda. Mislim da bih u finalu mogao bolje.
Kakva je situacija trenutno s vašom ozljedom?
– Na sreću oporavio sam se. Kada sam se vratio u SAD s rehabilitacijskim i regeneracijskim treninzima uspio sam sanirati povredu. Trenutno se osjećam odlično.
Čini se da je odluka da se preseli u Sjedinjene Američke Države itekako bila dobra za Žunića. A njegovi vrhunski rezultati u juniorskom uzrastu bili su ključ koji mu je otvorio mnoga vrata.
– Na kućnu adresu stiglo mi je 12 punih stipendija. Imao sam ljude koji su me preporučili, ali prije svega su moji rezultati bili dovoljna pozivnica. Bio sam četvrti junior na svijetu i to mi je bila ulaznica. Vidjeli su me mnogi treneri, a danas se svi rezultati mogu vidjeti na internetu. To se prati. Tako su pratili mene i u konačnici sam dobijao ponude. Izabrao sam, po meni, onu pravu.
Amerika je bila dakle cilj?
– Definitivno. Imao sam i prije tih ponuda želju otići u Ameriku.
Koliki je tebi šok predstavljala promjena sredine pošto se radi od drugom jeziku i kompletnom drugom načinu školovanja i treniranja?
– Nije bilo jednostavno u početku radi svih razlika. Pogotovo jezične barijere. Ipak su predavanja na engleskom, a tu je i stručna literatura koju sam morao proučiti. Ipak, uspio sam se prilagoditi. Sistem treniranja je definitivno drukčiji od onoga na kojega sam se naviknuo u Hrvatskoj. Tamo sam na predavanjima ujutro, a od podne do šest sam na treningu. Prvo imam specifični trening bacanja koplja, nakon toga rad u teretani. Između se odrade fizioterapeutski tretmani.
Olimpijski kandidat
A Stipe Žunić je i olimpijski kandidat i postoje realne šanse očekivati da ćemo na Olimpijskim igrama u Londonu vidjeti i zadarskog atletičara.
– Sada mi slijedi izrazito važan period, koji će kulminirati natjecanjima na kojima se hvata olimpijska norma. Mislim da sam za sad, u ovom prijelaznom razdoblju odradio dobru bazu. Obično u ovom periodu uzmem tjedan do dva odmora, no ovaj put to neću napraviti već nastaviti trenirati punom parom i pokušati maksimalno spreman dočekati početak sezone.
No, dio treninga odradit će te u Zadru?
– Da. Bit ću mjesec dana kod kuće s obitelji i prijateljima, ali ću u svakom slučaju nastaviti s treninzima. Imam odlične uvjete trenutno u fitness centru Omnija, tako da vjerujem da ću i ovo razdoolje koje ću provesti u Zadru, itekako dobro iskoristiti za treninge, prije nego što se vratim u Ameriku.
Kolika je olimpijska norma?
– Bila je 77.80 metara, ali su je podigli na 79,90. Prošlu sezonu uspio sam doći do 75, no taj rezultat imao sam već na početku sezone na treninzima. Vjerujem da je realno očekivati da ću u ovoj godini uspjeti postići tu normi i izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Londonu. Smatram da je to više nego realno.
Kada je prva prilika za hvatanje norme?
– Već u četvrtom mjesecu i nadam se da ću je odmah ispuniti, i nakon toga u miru riješiti semestar na fakultetu i krenut s priprema za Olimpijske igre.
Vaša natjecanja orijentirana su isključivo na sveučilištna prvenstva?
– Da. Kroz sedam mjeseci nastupit ću na takvim natjecanjima. Uskoro me i očekuje sveučilištno prvenstvo Amerike i na tom natjecanju očekujem pobjedu s dobrim rezultatom. Sezonu otvaram nastupm u Teksasu na mitingu na kojemu će nastupiti velik broj kvalitetnih bacača, moje kategorije ili nešto slabiji. Uglavnom imat ću se s kim natjecati. Želim otvoriti sezonu s pravim rezultatom, a to je olimpijska norma.


Kampus pa apartmani


Prvu svoju sveučilišnu godinu živio sam u kampusu na sveučilištu – objašnjava Žunić.
– Sad sam se preselio. Zajedno s dva atletičara, sprintera, živimo u apartmanu koji je vrlo blizu sveučilišta.




Prvo koplje pa sve ostalo


Tvoja prva disciplina je bacanje koplja. Natječeš li se u nekoj drugoj disciplini?
– Bacam kuglu i disk na nekim natjecanjima, ali to radim priej svega da pomognem fakultetu radi bodova. Ostale discipline mi ipak nisu prioritet, ali pošto sam već bacao i kuglu i disk, nije mi to toliko strano. Baš sam u kugli osvojio nedavno peto mjesto na prvenstvu konferencije.