Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Epiduralna samo kad je medicinski potrebna

01.01.2014. 23:00
Epiduralna samo kad je medicinski potrebna


Zadarska Opća bolnica u zadnje tri godine ostaje bez sedam anesteziologa – tri su otišla u inozemstvo, jedan u Zagreb, tri odlaze u mirovinu, a još je jedan blizu mirovine.
Prošle godine je u inozemstvo otišao dr. Nedžad Beganović, a u mirovinu odlaze dr. Hela Peranić i dr. Dragica Kukolj Kostov, tako da na Odjelu ginekologije Opće bolnice Zadar neće više biti tri dežurna anesteziologa, već dva, jedan u jutarnjoj, jedan u popodnevnoj smjeni. S obzirom da su u bolnici konstantno dežurna najmanje dva anesteziologa, kako kaže dr. Robert Karlo, zamjenik sanacijske upraviteljice OB Zadar, hitnoće će se pokrivati kao i dosad, ali bit će manje mogućnosti za epiduralne analgezije koje ublažavaju bolove pri porodu.
– Nitko neće biti zakinut, 24 sata dnevno je dežuran anesteziolog za ginekologiju i kad god je epiduralna medicinski opravdana, pacijentica će ju dobiti. Anesteziolog može doći i sa drugog odjela i nema panike. Ali dežurni anesteziolog nije tamo na raspolaganju samo za davanje epiduralne, već za hitnoću, carski rez… Uzimanje epiduralne je postao trend, neke pacijentice odmah s vrata pitaju za nju, ali davanje epiduralne po želji nije medicinski opravdano. Ona smanjuje trudove i produžuje porod, a nosi i svoje rizike. Jasno da pacijentici treba smanjiti bol, ali prvenstveno se treba misliti na plod. Svaka epiduralna mora biti medicinski inducirana, a ne da je to trend. Postoje i drugi anelgetici koji ublažavaju bol, a ne smanjuju kontrakcije, govori dr. Karlo.