Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Unesrećenima davali vode i pokrivali ih svojim košuljama

01.02.2011. 23:00
Unesrećenima davali vode i  pokrivali ih svojim košuljama


Svjedočio je Kristijan Popović i njegov otac Petar te Krešimir Grgas. Prizor je bio užasavajući. Sedmorica su bila ranjena, a četvorica mrtva. Jedan od njih je još bio živ dok smo bili tamo – posvjedočio je Krešimir Grgas


Bili smo na vrhu  brda kad smo čuli da se nešto  dogodilo preko Ofija na radio-stanici. Došli smo na to  mjesto i zatekli užasan prizor.  Našli smo stradale i mrtve.  Zapomagali su i tražili vodu.  Neki su bili svjesni, a neki su se  “gubili”. Vidio sam tri mrtva  tijela. Prepoznao sam oca i  sina Crvelina i još trojicu koje  nisam poznavao. Među njima  je bio i Frane Lučić. Jednog  kolegu smo našli u sjedećem  položaju, a druga dvojica su  ležala među kamenjem, a jednom od njih je glava bila  okrenuta prema dolje. Oprema je bila razbacana na sve  strane. Marinović je imao kapuljaču na licu. Prišao sam  Tomi Crvelinu. Skinuo sam  mu opasač koji jedini nije izgorio jer ga je tijelo boljelo.  On mi je nešto govorio, ali ja  nisam slušao. Nas trojica smo  ostali na tom mjestu sve dok  nije evakuiran i posljednji vatrogasac. Mirko Juričev Mikulin, otac stradalog Ante je,  nakon što se čuo sa sinom  posljednji put i shvatio da se  nešto događa, stalno zvao, ali  mi smo se bojali išta mu reći  jer nismo znali pravu informaciju. To je bila naša samostalna odluka – rekao je  jučer na Županijskom sudu u  Zadru Kristijan Popović (25)  iz DVD-a Zablaće. 
On je svjedočio u nastavku  suđenja bivšem vatrogasnom  zapovjedniku iz Šibenika,  Draženu Slavici (44), koji je  optužen za kornatsku tragediju u kojoj je 30. kolovoza  2007. godine stradalo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i  Tisnog.
 Spasio ih izgubljeni  mobitel i radio-stanica
Njega i kolegu Krešimira  Grgasa od kornatske je tragedije spasila – igra slučaja –  gubitak mobitela i radio stanice.
Oni su naime, iskrcani na  Kornat zajedno sa skupinom u  kojoj je bio Dino Klarić i ostali  stradali vatrogasci. Međutim,  Grgas i Popović nisu otišli s  njima helikopterom, jer su putem izgubili mobitel i radio-stanicu, a zapovjednik Dino Klarić im je dozvolio da  ostanu dok ih ne nađu.
Prije njega svjedočio je i  Krešimir Grgas (21)iz DVD-a  Zablaće koji je rekao kako su  se iskrcali u uvali Šipnata, a  helikopter je odletio po  krušku.
– Joško Klarić nam je rekao  da idemo dalje prema požaru, a  on je otišao na brdo kako bi  uspostavio kontakt s Operativnim centrom. U međuvremenu je došao helikopter, a  kada smo se vraćali meni je  ispao mobitel i radio-stanica.  Uz dozvolu Dina Klarića ostali  smo da ih nađemo. Našli smo  se potom s Joškom Klarićem i  došli do uvale Šipnata. Zvao  sam potom 93, a oni su rekli  kako već neko vrijeme pokušavaju doći do Dina. Tu smo  bili nekih pola sata, a onda smo  Kristijan Popović i ja odlučili  otići na vrh brda gdje je na  mjestima bilo signala kako bi  uspostavili kontakt s Dinom.  Kada smo došli do mjesta gdje  je bila kruška nije nam bilo  jasno kako još ostali kolege  nisu došli do nje. Penjući se čuli  smo pozive u pomoć, a u pomoć je zvao Knežević. Rekao je  kako ima ozlijeđenih i dvojica  mrtvih – prepričavao je Grgas  detaljno svoja sjećanja na dan  te nezapamćene tragedije.
Užasavajući prizor
Dalje je prepričao kako je  odmah nazvao Joška Klarića i  rekao mu kakva je situacija, a  onda su on i Popović pokušavali nazvati Operativni  centar.
– Unesrećene smo tražili  više od sat i 40 minuta. U  međuvremenu smo više puta  zvali Operativni centar, a stigao je i helikopter. Pilot je  rekao da vidi stradale, ali da  do njih ne može sletjeti. U  međuvremenu smo mi stigli do  njih. Prizor je bio užasavajući.  Sedmorica su bila ranjena, a  četvorica mrtva. Jedan od njih  je još bio živ dok smo bili tamo.  Joško Klarić je ostao s njima, a  Popović i ja smo se vratili u  uvalu Šipnata po vodu jer su  tražili vode i bili su dehidrirali.  Kada smo se vraćali s vodom  cijelo vrijeme iznad nas je bio  jedan izviđački helikopter.  Kasnije je došao i veliki, zeleni, maskirani, a poslije još  jedan. U međuvremenu se spustio i Stipe Božić iz GSS-a s  još jednim spasiocem. Najprije su bila  evakuirana trojica, a  poslije još četvorica.  Mi smo im pomagali.  Davali vode, a nakon  što su se spasioci  spustili bez plahte, mi  smo skinuli svoje  košulje i pokrivali ih  jer im je bilo hladno –  prepričavao je dramatične prizore,  Krešimir Grgas.
 Jedan je  vatrogasac još  bio živ
Dodao je kako su  oni došli do njih oko  17.40 sati. Vatrogasac  koji je još bio živ nije bio prepoznatljiv. Glava mu je bila  među stijenama i ležao je na  suprotnoj strani od ostalih, a  sva mu je oprema bila izgorena. Među unesrećenima je  prepoznao Dina Klarića, a  poznavao je još Karla Ševerdiju i Marinka Kneževića.
Pojasnio je još kako je 20-ak  minuta nakon razgovora s  Marinkom Kneževićem Ofijem, kada je saznao za tragediju, odmah nazvao i zapovjednika Dražena Slavicu  preko 93, a on mu je rekao  kako su pozvani helikopteri te  da pokušaju što prije naći stradale.
Kratko je svjedočio i Petar  Popović, Kristijanov otac koji  je profesionalni vatrogasac iz  Zablaća. On je rekao kako  Dražena Slavicu poznaje od  1996. godine i da mu je bio šef.  Za Slavicu je rekao da je bio  dobar organizator i dobar vatrogasac.
Suđenje se nastavlja sredinom veljače za kada je previđeno saslušanje novih svjedoka među kojima će svakako  biti najzanimljiviji pilot kanadera Stjepan Lešić te pilot i  tehničari helikoptera.
 


Na tužiteljeva pitanja branitelj se hvatao za glavu




Šibenski tužitelj Zvonko Ivić tijekom ovog suđenja svakako će ostati  upamćen kao čovjek s “bezbroj pitanja” za svakog svjedoka. Upravo  njemu je zbog toga bila  upućena i primjedba predsjednika Sudskog vijeća  Borisa Babića kako će on “prije otići u mirovinu nego što se ovo suđenje  završi”, a tu je još sa svojim pitanjima i mladi odvjetnik iz Dubrovnika Maro  Mihočević kao opunomoćenik stradalih obitelji i njegova kolegica Ivanka  Bosotina, odvjetnica iz Zadra. S druge pak strane, poznati zagrebački  odvjetnik Čedo Prodanović ne krije svoje nezadovoljstvo sporim tepom  suđenja te se u nekim trenucima zbog tužiteljevih pitanja doslovce hvatao  za glavu.
Upravo jučer nije odolio, pa je na pitanja tužitelja rekao: “Ovo je tirada  irelevantnih pitanja i o stvarima koje su notorne” što je ušlo i u zapisnik.