Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Gradsku knjižnicu ispunio cvrkut ptica

01.02.2012. 23:00
Gradsku knjižnicu ispunio cvrkut ptica


Dio atmosfere močvarnih staništa prenesen je u Gradsku knjižnicu. Moglo se tako čuti glasanje nekih od najčešćih ptica na ovim blatima, kao što su blistavi ibis, bukavac, čaplja danguba, vlastelica, ćukavica, mali morski kulik i druge


U povodu današnjeg Međunarodnog dana zaštite močvarnih staništa u Gradskoj knjižnici Zadar predstavljen je „Vodič za ptice: Paška blata i okolica Nina” koji je izdala Javna ustanova za upravljanjem zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije. Vodič u obliku knjiga na hrvatskom i engleskom jeziku te multimedijalni vodič na oba jezika na DVD-u izdani su radi zaštite, očuvanja, ali i promicanja te održivog korištenja zaštićenih dijelova prirode. Vodič se odnosi na paška blata – Veliko i Malo blato, Kolanjsko blato i Rogoza te na ninsko područje – uvala Plemići, Ninska solana te zaljev Ljubač. Područja su to uključena u Nacionalnu ekološku mrežu, a neka od njih su i zaštićena u kategoriji ornitološkog rezervata.
Vodič na turističkim sajmovima
Vodič su predstavili mr. sc. Mirko Đinđić, ravnatelj JU za upravljanje zaštićenim područjima Zadarske županije, dr. sc. Gordan Lukač, autor Vodiča i Ognjen Škunca, koordinator projekta Coast UNDP iz Splita.
Đinđić je podsjetio da se Dan zaštite močvarnih staništa obilježava od 1971. kad je 2. veljače potpisana Ramsarska konvencija. I Hrvatska je bila potpisnica, a u Konvenciji je i nekoliko naših lokaliteta – Crna mlaka, Lonjsko polje, Kopački rit i delta Neretve.
– Nadamo se da će na popisu jednog dana biti i nešto s našeg područja poput Vranskog jezera, blata na Pagu ili iz okolice Nina. U očuvanju i promicanju tih područja išli smo korak po korak pa smo prvo uredili staze, šetnice, postavili klupice, zatim promatračnicu, prošle godine objavili vodič na hrvatskom jeziku, a evo sad i na engleskom. Sve to uz pomoć Hrvatske turističke zajednice, Županijske i zajednica s Paga i projekta Coast. Zahvaljujem i Slavku Pernaru, paškom turističkom djelatniku i Ivi Dunatovu, direktoru TZ-a Zadarske županije koji je Vodič plasirao na međunarodne sajmove i preko HTZ-a u naša predstavništva u Engleskoj, Njemačkoj i zemljama Beneluxa. Drago mi je da su prepoznali vrijednost ovog projekta, kazao je Đinđić.
Prisutne je kroz Vodič za promatranje ptica proveo njegov autor dr. Gordan Lukač, pri čemu je dio atmosfere močvarnih staništa prenesen u Gradsku knjižnicu. Moglo se tako čuti glasanje nekih od najčešćih ptica na ovim blatima kao što su blistavi ibis, bukavac, čaplja danguba, vlastelica, ćukavica, mali morski kulik i druge. Neke od njih su i kritično ugrožene, a mnoge su vrlo zanimljive stranim promatračima jer ih u svojim krajevima nemaju priliku vidjeti.
Velika raznolikost na malom prostoru
– Hrvatska sa 400 vrsta ptica ima vrlo raznolik ptičji svijet. Područja na Pagu i u okolici Nina promatračima iz Hrvatske i Europe najzanimljiviji su u vrijeme proljetne i jesenske selidbe, ali zanimljivi primjerci se mogu vidjeti i zimi. U Vodiču je spomenuto 200 zabilježenih vrsta na ovim područjima, što ne znači da ih nema i više. Nadam se da će promatračima ova literatura biti od koristi, rekao je dr. Lukač.
Ognjen Škunca je rekao da COAST u Dalmaciji djeluje od 2007., a u okviru programa „Očuvanje i održivo korištenje bioraznolikosti” najčešće radi u partnerstvu s razvojnim agencijama, zelenim poduzetništvom i javnim ustanovama za očuvanje prirode.
– Ovo je jedna od aktivnosti koja pokazuje krasan rezultat kroz ovaj tiskani i digitalni vodič. To je materijal za promicanje, informiranje, osvješćivanje i edukaciju. Sljedeći korak je Škola u prirodi koju će Javna ustanova nuditi učenicima raznih uzrasta. Proučavajući ptice i boravkom u prirodi, cilj je da djeca prirodu upoznaju, zavole i nauče čuvati, rekao je Škunca.
Kako je na kraju istaknuo, broj posjeta u ovoj vrsti turizma je još jako mali i Hrvatska možda ne može biti top destinacija za promatrače ptica, ali ima svoje prednosti, a to je dobra dostupnost i velika raznolikost na malom prostoru.