Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Naslijeđena katastrofalna situacija

01.02.2012. 23:00
Naslijeđena katastrofalna situacija


Ne zaboravimo da skoro 70 posto birača podržava ovu Vladu i istraživanja govore da joj građani vjeruju. Prvi put vide svjetlo na kraju tunela. Ne zaboravimo da je ova Vlada u naslijeđe dobila katastrofalnu situaciju i zato podržimo njezine mjere, ističe Uranija


Najave o Vladinom paketu promjena, koje uključuju i povećanje PDV-a na 25 posto, žustro kritiziraju oporba te većina ekonomskih stručnjaka i građana. No ne i Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH-a Zadarske županije, koji smatra da je povećanje PDV-a razumljiva i nužna mjera za funkcioniranje države, a potom i pokretanje gospodarstva.
– Ne zaboravimo da skoro 70 posto birača podržava ovu Vladu i istraživanja govore da joj građani vjeruju. Prvi put vide svjetlo na kraju tunela. Ne zaboravimo da je ova Vlada u naslijeđe dobila katastrofalnu situaciju i zato podržimo njezine mjere, ističe Uranija.
Nitko na prvu, dodaje Uranija, ne reagira dobro na povećanje PDV-a.
– Ali treba to sagledati iz više aspekata. Situacija je loša, neizdrživa i Vlada pokušava stvoriti pretpostavke da se izvučemo iz krize. Ovo je nužno da bi se mogle pokrpati rupe u proračunu i krenuti u investicije te tako pokrenuti gospodarstvo. U Vladi vjeruju da neće doći do većeg povećanja cijena, posebno uz razne međustope. A ako do toga i dođe, u suradnji sa sindikatima donijet će mjere da zaštiti građane, kaže Uranija.
Važno je, dodaje Uranija, da je povećanje PDV-a samo jedna od Vladinih mjera.
– Olakšavanje poslovanja poduzetnicima, stimuliranje radnih mjesta, neplaćanje doprinosa, povećanje neoporezivog dijela plaće… Uza sve to, vjerujem da će ove mjere donijeti napredak. Osjetit ćemo ga možda tek sljedeće godine, ali ovo je početak početaka, kaže Uranija, ipak zamjerajući jednu stvar novoj Vladi, što ove odluke nisu raspravljene na Gospodarsko-socijalnom vijeću.
Uranija puno očekuje od nadolazećih pregovora sindikata s Vladom.
– Slijede hitne izmjene Stečajnog zakona i radnici će biti u prvom isplatnom redu. Zatim, razmišlja se o povećanju minimalne plaće koja je sad samo 2.813 kuna. Neće biti izmjena Zakona o radu na štetu radnika i tu je stav Vlade na razini našeg stava. Osim toga, opet se pokrenula inicijativa o jamstvenom fondu. To je državni fond iz kojeg bi se pokrivale plaće radnicima u slučaju da tvrtka to ne može, a država bi se kasnije namirila sudskim procesima. Neisplata plaća će postati kazneno djelo. Najavljuju se javni radovi koji bi mogli u prvom mahu zaposliti oko 40 tisuća ljudi, optimističan je Uranija, ali i pita se zašto neke od tih stvari nisu mogle biti učinjene i ranije.