Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Turci uskoro postaju vlasnici 50 posto dionica marina Dalmacija i Borik

01.02.2012. 23:00
Turci uskoro postaju vlasnici 50 posto dionica marina Dalmacija i Borik


U oseci investicija izazvanoj krizom, jedna od najvećih turskih kompanija Dogus grupa, vrijedna oko 110 milijardi američkih dolara, i dalje intenzivno vodi pregovore da preuzme Marinu Dalmaciju Bibinje-Sukošan, a time i Marinu Borik, koja je u njezinom vlasništvu.
Pregovori započeti prije nekoliko mjeseci su pred samim krajem, što znači da je Dogus grupa na sasvim dobrom putu da uskoro postane vlasnikom 50 posto dionica marina Dalmacija i Borik u vlasništvu zadarskog trgovačkog društva International Seaport Management kojeg vodi zadarski poduzetnik Zdenko Zrilić.
– Vlasnička struktura marine još nije promijenjena. Turska kompanija želi ući u vlasničku strukturu marine kao strateški partner koji bi mogao investirati, ali i lakše doprijeti do tržišta na kojem već ima znatnog udjela, govori direktor marine Dalmacija Božidar Duka, čija tvrtka objedinjava obje marine, ističući da je ugovor i termin njegova potpisivanja isključivo stvar vlasnika.
Naime, Dogus grupa velika je turska kompanija, koja koja zapošljava oko 30 tisuća ljudi u 120 kompanija, ima u svom vlasništvu više nautičkih objekata. U Šibeniku na Mandalini gradi marinu za megajahte i započinje gradnju hotela. Investicija s Bospora u Šibenik je teška oko 40 milijuna eura, što u ovom trenutku čini deset posto ukupnih stranih ulaganja u Republiku Hrvatsku.
– Računamo na sinergiju našeg znanja i iskustva kao i ugleda najveće marine na Jadranu i njihov izniman ugled i znanje. To nam daje jamstvo u dovršetak marine i naših razvojnih planova po prvotnim zamislima. S partnerom smo sigurni u maksimalno podizanje nivoa naše kvalitete i usluge, navodi Duka.
U grupaciji ne kriju da žele objedinjene marine, hotele, golf igrališta, šoping centre, odnosno stvaranje jednog respektabilnog kompleksa. Tvrtka je specijalizirana za projekte izgradnje javne infrastrukture poput autocesta, aerodroma, luka, brana i sličnih zahtjevnih zahvata u prostoru. Dogus grupa ima ambiciju i investirati u hrvatsku košarku, poglavito u Šibeniku i Zadru.
Marina Dalmacija protegnuta je na 35 ha površine na kopnu, isto toliko u moru, a sadrži 1.200 potpuno opremljenih vezova u moru i preko 500 vezova na kopnu.
Marina Dalmacija ima dobru suradnju sa Sukošanom i Bibinjama što potvrđuje i ustupanje vlastitog, postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda marine za izgradnju zajedničkog kanalizacijskog sustava ovih susjednih općinskih središta.