Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zbog proizvodnje marihuane dvije godine zatvora

01.02.2012. 23:00
Zbog proizvodnje marihuane dvije godine zatvora


Gojanović se teretio se da je šest mjeseci u Svetom Filipu i Jakovu u vrtu napuštene kuće u izgradnji, nasuprot njegove obiteljske kuće, posijao 49 stabljika marihuane. On ih je zalijevao, njegovao i uzgajao uz pomoć sustava za navodnjavanje kojeg je sam osmislio


Zbog toga što je uz pomoć sustava za navodnjavanje proizvodio marihuanu, a riječ je o 50-ak stabljika, 37-godišnji Kristijan Gojanović jučer je na Županijskom sudu u Zadru osuđen na dvije godine zatvora.
Obrazlažući presudu, predsjednik Sudskog vijeća Boris Radman je pojasnio kako je iz provedenog dokaznog postupka utvrđeno da je Gojanović bio u toj kući gdje je policija pronašla marihuanu, a i nađeni su predmeti koji su s njim povezani.
– I na lampi su nađeni njegovi otisci. Jedna bačva je bila u vlasništvu njegove obitelji, a cijev za vodu dolazila je neposredno do kuće optuženog gdje je bila slavina – obrazlagao je među ostalim sudac Radman. U olakotne okolnosti Sudsko je vijeće Gojanoviću uzelo u obzir činjenicu da je do sada neosuđivan te njegovo primjereno držanje i stav pred sudom, a kako otegotnih okolnosti nije bilo, izrečena mu je minimalna kazna zatvora za ovo kazneno djelo.
A, prije izricanja presude, optužba koju je zastupao zamjenik županijskog državnog odvjetnika Denis Sokol, u svojoj je nadahnutoj završnoj riječi naglasio kako je dokaznim postupkom neprijeporno utvrđeno da je optuženi Gojanović počinio kazneno djelo koje mu je optužnicom i stavljeno na teret.
– On poriče te navodi da nema nikakve veze s pronađenim sadnicama marihuane te opremom za njezinu proizvodnju. Tvrdi da je marihuanu primjetio tek pet, šest dana prije policijskog očevida te da o tome nije ni s kim razgovarao jer je mislio da je marihuana njegovog susjeda s kojim je u svađi. Imamo nedvojbene materijalne dokaze koji potvrđuju da je optuženi i počinio ono što mu je optužnicom stavljeno na teret – zaključio je među ostalim tužitelj Sokol.
S druge strane, Gojanovićev branitelj Jakov Šinkić podvukao je kako se sve što je dokaznim postupkom utvrđeno, može dovoditi u vezu s optuženim samo u “stupnju dokaznih vrijednosti pojedinih indicija”.
– Ne znam ništa o sadnji tih biljaka, a tko ih je posadio ja to ne znam. O tome nisam ni s kim razgovarao i mislim da je to droga mog poznanika. On me je prije 12 godina lažno prijavio zbog droge. Kada sam vidio te sjemenke i bačve za zalijevanje nisam znao da je to za uzgoj marihuane. Lampu koja je tamo bila sam uzeo jer idem na ribe, pa sam mislio da će mi dobro doći. U tu sam napuštenu kuću išao iz znatiželje – više od sata je odgovarao na pitanja, optuženi Gojanović.
Na kraju je dodao kako od “cijele priče” ima psihičkih tegoba, a nakon što je protiv njega pokrenut kazneni postupak.
– Kada sam dobio poziv od istražnog suca i kada sam davao iskaz bio sam šokiran. Dani su mi bili užasni. Nisam spavao, bio sam depresivan i pio sam teblete za smirenje. Kod psihijatra sam išao pet mjeseci kasnije jer sam trpio koliko sam mogao, do neke granice – pojasnio je sucu Radmanu.
Optužnica koja mu se stavljala na teret bila je kratka i jasna – teretio se da je od početka pa do lipnja 2010. godine u Svetom Filipu i Jakovu u vrtu napuštene kuće u izgradnji, nasuprot njegove obiteljske kuće posijao 49 stabljika marihuane koje su narasle do visine od sedam do 160 cm. On ih je zalijevao, njegovao i uzgajao uz pomoć sustava za navodnjavanje kojeg je sam osmislio.
Kristijan Gojanović pravomoćnost ove presude čekat će na slobodi.