Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zima ipak zakucala na vrata

01.02.2012. 23:00
Zima ipak zakucala na vrata


Tako je zima, koja je širom Europe već odnijela na desetke života, došla i u Zadar


Snijeg koji je prekjučer počeo padati iznenadio je brojne Zadrane kojima je ova zima bila sve samo ne hladna. Nažalost, našim građanima osim poteškoća u prometu nije donio previše radosti. Snježne pahulje su se topile u dodiru s tlom, pa su nove vremenske uvjete najteže podnijeli pješaci koji su se teško kretali po glatkim kamenim pločama Poluotoka. Bilo je tu svega, od klizanja u visokim potpeticama do ponekog pada.
Tako je zima koja je širom Europe već odnijela na desetke života došla i u Zadar. Dok je u Srbiji jučer izmjereno čak -36 stupnjeva Celzijevih, temperatura u Zadru se nije spuštala ispod nule (u 13 sati u Zadru je izmjereno 5 stupnjeva Celzijevih). Meteorolozi najavljuju kako nas slično vrijeme očekuje u sljedećem tjednu kada nas očekuju ipak nešto niže temperature – i do -7 stupnjeva Celzijevih. Kako bilo da bilo, Zadar će u svakom slučaju proći bolje od nekih drugih krajeva Hrvatske gdje se očekuje i -20 stupnjeva Celzijevih.
 Slično vrijeme bilo je i u ostatku županije. Tako su Grad Nin i njegovo šire područje te susjedne općine Privlaka, Vir i Ražanac jučer osvanuli prekriveni prvim najavljenim ovozimskim snijegom i ledom. Snježna vijavica koja je uz jaki sjeveroistočni vjetar i buru započela oko 18 sati u utorak navečer brzo je prekrila zemlju te krovove kuća s oko pet centimetara snijega. No, na žalost najmlađih Ninjana snijeg se kratko zadržao na tlu i jučer ga već u prijepodnevnim satima nije više bilo, tako da su izostale snježne radosti grudanja, sanjkanja i pravljenja snjegovića.
Unatoč snijegu i niskim temperaturama promet na širem ninskom području tekao je bez većih poteškoća. To svakako uz priznanje vozačima koji su se zaista brzo prilagodili uvjetima na cesti, treba prvenstveno zahvaliti djelatnicima i ekipama zimske službe Cesta Zadarske županije. Naime, na upozorenje prognostičara o dolasku snijega i poledice oni su nekoliko dana ranije ovdašnje prometnice posipali solju, a kada je počeo padati snijeg aktivno su teškom mehanizacijom, ralicama i posipačicama uhvatili u koštac sa zimskim uvjetima na cestama.


Problemi u prometu na Pagu




PAG – U noći od utorka na srijedu na Pagu je zapuhala bura, zahladilo je, a do srijede ujutro palo je i oko jedan centimetar snijega. Temperatura zraka se spustila na -1 stupanj, a na sjevernim dijelovima otoka spustila se i do -3 stupnja. Zbog bure i niske temperature zraka došlo je do problema u odvijanju cestovnog i pomorskog prometa. Zbog odrona zatvorena je županijska cesta Pag-Sveti Duh. Zbog poledice je bilo otežano prometovanje svim otočnim cestama, a osobito cestom Pag-Novalja. Djelatnici Županijskih cesta su posipali državnu cestu D-106 Pag-Paški most, a djelatnici gradske tvrtke Pag II su posipali ulice i trgove. U srijedu u 11 sati obustavljen je trajektni promet na trajektnoj vezi Prizna-Žigljen. Preko Paškog mosta je bio dozvoljen promet, ali uz pojačan oprez. U staroj jezgri Paga mnoge su ulice bile zaleđene zbog čega se hodalo oprezno, a nekim ulicama se gotovo i nije moglo prolaziti. Zbog niske temperature zraka, snijega i bure najviše problema imaju otočni ovčari jer je na Pagu počela sezona mužnje i janjenja.
J. PORTADA