Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ako se po jutru (proljetni) dan poznaje…

01.02.2017. 23:00
Ako se po jutru (proljetni) dan poznaje…


Momčad sa Stanova odigrala je prvu oglednu utakmicu u sklopu priprema za proljetni dio sezone u Trećoj HNL – jug. Suparnik im je bio mađarski trećeligaš Kaposvar kojeg su na svom travnjaku porazili 3:1. Osim same pobjede, ono što posebno raduje je igra kojom su izabranici Josipa Butića došli do ovog trijumfa. Naravno, rezultat u pripremnom razdoblju nije primaran i u konačnici ne mora puno značiti po pitanju prvenstvenih dvoboja koji nas očekuju u ožujku. Međutim, svaka pobjeda donosi dodatno samopouzdanje momčadi i kao takva ima određeno pozitivno značenje. A izvedba protiv Kaposvara slobodno bi mogla mogla poslužiti kao dobar temelj poznatoj uzrečici uz mali dodatak ‘Ako se po jutru (proljetni) dan poznaje…
Motivirani i kreativni
Zadar je odigrao vrlo dobru utakmicu protiv suparnika koji po kvaliteti i onome što je demonstrirao na travnjaku Stanova spada u gornji dom Treće lige, pa čak bi mogli reći da je u rangu s hrvatskim drugoligašima. Mađarska momčad igrala je brzo, agresivno i u nekoliko navrata opasno priprijetila Butićevoj momčadi. Međutim, Zadar je bio još bolji i ubojitiji. Za razliku od jesenskog dijela prvenstva Zadar je pokazao puno više agresivnosti u svojoj igri, želja i htijenje su bili vrlo izraženi, a nije nedostajalo niti kreativnosti. Dapače, igra momčadi sa Stanova imala je “glavu i rep” ono što je tijekom nogometne jeseni često nedostajalo. U ovoj oglednoj utakmici s Kaposvarom Zadar je djelovao kao u prošlojesenskom derbiju Treće HNL jug na Stanovima kada je pobijeđen lider Hajduk II. A ta partija Butićeve momčadi definitivno je bila najbolja u prvom dijelu sezone.
Josip Butić, trener trećeligaša sa Stanova na travnjak je od prve minute protiv Mađara poslao momčad koju su činili: K. Jurjević, Čulina, Pranić, Pantalon, Šimurina, Tokić, Anić, Župan, Bubnjar, Blažević i Terkeš. Nedostajao je kapetan i vratar Tomo Gluić koji je nedavno na treningu zadobio lakšu ozljedu zgloba, te Antonio Jurjević kojeg nije bilo niti u zapisniku ove utakmice. Rano, već u 17. minuti u jedom duelu je stradalo koljeno Ivana Šimurine, pa je Butić na travnjak poslao Pedišića. Šimurina je nakon utakmice kazao da ne smatra kako se radi o težoj ozljedi i da vjeruje kako će za desetak dana opet biti spreman za pun intezitet treninga. Ova momčad odigrala je do poluvremena 1:1 s Mađarima s naglaskom da su stvorili dosta prigoda kod kojih je malo nedostajalo da lopta završi u mreži Kaposvara. Strijelac za Zadrane bio je Vlatko Blažević koji je u drugom poluvremenu još jednom zatresao mrežu gostiju i već u ovoj utakmici najavio da je “gladan” golova, te da do kraja sezone ne želi prepustiti nekom drugom lidersku poziciju na listi strijelaca Treće lige jug. U nastavku je Zadrov strateg u igru uveo Viduku umjesto Pranića i Zadar je u periodu od 55. do 58. minute dvaput natjerao mađarskog vratara da vadi loptu iz svoje mreže. Kao što smo već naglasili tzv. prva momčad je u potpunosti ispunila svoju zadaću u ovoj utakmici. Zabili su tri pogotka, te uz to bili kreativni i agresivni. Naravno da prostora za napredak ima još, kao što je trener Butić rekao nakon utakmice, i u realizaciji, i u obrambenim zadacima.
Nema opuštanja
Nakon trećeg pogotka Zadrov trener je u igru poslao mlade snage. Ušli su Colić, Josić, Aleksić, Rončević, Gagula, Prekpalaj i Brlić. Iako su igrači Kaposvara od tog trenutka preuzeli konce igre u svoje ruke, Zadar je djelovao stabilno, prije svega u obrani. U nekoliko navrata stigli su ovi mladi momci i zaprijetiti gostima, ali nedostajalo je malo mirnoće u završnici.
U svakom slučaju, ako ovako nastave, Zadrani ne moraju strahovati za nastavak sezone. Naravno, ovo je tek prva utakmica i bilo bi skroz pogrešno zadovoljiti se ovim dometom. Zadar u svakoj oglednoj utakmici, a najavljeno je da će ih tijekom ovih priprema biti dosta, mora biti maksimalno agresivan i motiviran, kao uostalom i na svakom treningu, pa se tek onda možemo nadati pravim proljetnim prvenstvenim uspjesima i eventualnom skidanju Splićana s trona Treće HNL jug. U suprotnome, opet će se morati zadovoljiti prosječnošću i izvedbama tipa “toplo-hladno” kakve su dominirale prošle jeseni. Jer, bila bi šteta da Zadar, kako uostalom i najavljuju, ne napravi iskorak u svim segmentima, pa tako i u igri, i rezultatu.


 ZADAR – KAPOSVAR 3:1


ZADAR – Igralište na Stanovima. Gledatelja: 100. Sudac: Robin Bojo  (Zadar). Pomoćnici: Mateo Bojo i Goran Agičić. Strijelci: 1:0 Blažević  (15′), 1:1 Szakaly (24′), 2:1 Blažević (55′), 3:1 Tokić (58′).ZADAR: K. Jurjević, Pranić, Pantalon, Šimurina, Čulina, Tokić, Anić,  Župan, Bubnjar, Blažević, Terkeš. Još su igrali: Pedić, Viduka, Pedišić,  Colić, Josić, Aleksić, Rončević, Gagula, Prekpalaj, Brlić. Trener: Josip Butić.KAPOSVAR: Goeze, Vadas, Ludanszky, Lakatos, Nagy, Szakaly, Pinter,  Hujbert, Kollega, Jovanczai, Ivanusics. Još su igrali: Marton, Mullerlei,  Zsivoczky, Hampuk, Kertesz, Mayer, Trener: Tomas Artner.